Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Mange funn på ny kirkegård

GRAVD UT: Arkeologene har gravd ut området som skal gi plass for kirkegårdsutvidelsen i Lyngdal. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

44 kokegroper, flint og brente bein var noe av det som ble funnet i en arkeologisk undersøkelse på området der kirkegården i Lyngdal skal utvides.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

RAPPORT: Sluttmelding for arkeologisk undersøkelse nord for Lyngdal kirke er nå sendt fra Kulturhistorisk museum til Riksantikvaren.

Kokegropfeltet ble gravd ut i forbindelse med reguleringsplan for Lyngdal kirke og kirkesenter. I perioden 9. juli til 23. juli i sommer ble det gjennomført en arkeologisk undersøkelse nord for Lyngdal kirke

Steinalderen

– Det ble avdekket ca. 1000 kvm og påvist omkring 40 strukturer. Disse omfattet hovedsakelig kokegroper. Det ble også målt inn noen mulige stolpehull og udefinerte strukturer, og det ble funnet stykker av ildflint, flintavslag og fragmenter av brente bein, opplyser prosjektleder Frode Iversen.

Les også: Kirkegårdsutvidelse klar til neste sommer

– Alt tyder slik på at vi har truffet et mellomstort kokegropfelt, slik forutsatt i prosjektplanen. Noen løsfunn av flint antyder noe aktivitet her i steinalderen. Antall identifiserte strukturer ligger tett opp til det som var forventet i prosjektplanen (44 kokegroper). Kokegropfeltet er foreløpig ikke datert, men resultatene fra registreringen viste før-romersk jernalder.

Fristilles

Nå gjenstår etterarbeid i form av innsendelse og analyse av vitenskapelige prøver og rapportskriving. Prosjekt og regnskap vil bli avsluttet senest innen 18 måneder etter avsluttet feltarbeid.

– Vi konkluderer med at området er tilfredsstillende faglig undersøkt, og anbefaler Riksantikvaren å fristille området for videre utvikling, konkluderer Iversen.

Området skal blant annet gi plass til en muslimsk gravlund, den første i Lyngdal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...