Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Må få ned kostnaden

SAMFUNNSNYTTIG: Det er liten tvil om at det å bytte ut en svingete, rasfarlig og dårlig E39 forbi Kvinesdal, Flekkefjord og Moi oppleves som meget samfunnsnyttig av de aller fleste, men Nye Veier leter etter innsparinger for å beholde ny firefelt E39 i sine planer. Foto: Svein Løvland

Samfunnsnytten må opp for at Nye Veier skal prioritere ny E39 fra Lyngdal til Ålgård.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

NY E39: Dette kom frem i et møte i samarbeidsgruppen og koordineringsgruppen for ny E39 fra Lyngdal til Sandnes.

Nye Veier må redusere kostnadene for prosjektene. Selskapet har ambisjoner om at alle prosjekter i porteføljen skal stå ferdig innen 2027. På møtet ble det imidlertid slått fast at: «Samfunnsnytten må opp i prosjektet E39 Lyngdal-Ålgård for at prosjektet skal prioriteres for bygging innenfor Nye Veiers prosjektportefølje.»

I den anledning har Nye Veier foreslått en ny korridor gjennom Kvinesdal kommune som går mer rett fra Kvinesheia i ny bro over Lervik til et kryss nord for Birkeland og videre i traseen som Statens vegvesen har foreslått med kryss ved Lølandsvannet.

Bak i køen

Samferdselsdepartementet påpeker at den østlige strekningen av ny E39 (Kvinesheia) ikke ligger først i Nye Veiers angivelse av gjennomføring. Departementet mener derfor at Nye Veier senere bør kunne fremme et endringsforslag om sitt nye Kvinesdal-forslag.

Kvinesdal kommune har påpekt at den er negativ til å båndlegge mye areal dersom en korridor blir vedtatt og det fortsatt skal være usikkerhet om det blir en litt annen løsning enn den som blir vedtatt.

Statens vegvesen ser to muligheter. Enten at man vedtar hele planen med korridor via Lølandsvann eller via Flikka, eller at man tar ut deler av planen, for eksempel strekningen øst for Lølandsvann slik at ikke trasévurderingene i Kvinesdal skal forsinke hele planprosessen. Nye Veier er også opptatt av at fremdriften ikke må forsinkes av mulige nye korridorforslag.

Tilføringsveier

Det ble i møtet påpekt at tilførselsveier er viktig å få på plass og synliggjort i planen.

Nye Veier opplyste at selskapet skal bygge E39 og tilførselsveier som kobler ny vei til eksisterende. Det betyr at helt nye tilførselsveier, som den som det vil være behov for fra Lølandsvann til Flikka, ikke uten videre blir sett på som Nye Veier sitt ansvar.

Det ble i påpekt i møtet at kommunedelplanen må avklare hva som kommer av tiltak inkludert tilførselsveier. Dagens korridorer båndlegger store arealer og har gjort det i flere år. Mange andre prosjekter/prosesser står på vent og er avhengig av rask avklaring på løsning for E39.

Statens vegvesen opplyser at tilførselsveiene og nødvendig sideanlegg vil inngå i forslaget til kommunedelplan. De inngår også i anleggskostnadene som er beregnet, men kommunene må gi innspill om hva som er viktig for dem.

Kuttlister

Statens vegvesen opplyste at de også opererer også med kuttlister i sine prosjekter. Det er altså ikke alt i Statens vegvesen sine planer som blir realisert, selv om det er regulert. Statens vegvesen skal «lage en helhelhetlig plan for å avklare arealbehov for alle funksjoner av veianlegget.»Det ble i møtet stilt spørsmål om hva som gjøres i med saken der fylkeskommunene utfordrer staten, med tanke på løsning av økonomisk garanti for «bompenge-lån» til prosjektene. Nye Veier presiserer at de ikke er eier av problemet eller ansvarlig for å løse saken om garanti, men at realisering av ny E39 er helt avhengig av at garanti for at finansiering kan komme på plass. Det er i gang arbeid som forbereder bompengeforslag som Stortinget må vedta. Slike vedtak er avhengig av å få en vedtatt korridor.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...