Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Lyngdøl ble frifunnet for voldshandling

FRIFUNNET: Lister tingrett har frifunnet en 23 år gammel lyngdøl for vold. Foto: Erik Thime, arkivfoto

Aktor la ned påstand om samfunnsstraff i 180 timer, oppreisningserstatning på 80 000 kroner og erstatning på 16 000 kroner. Det ble ikke slik da dommen falt.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

LISTER TINGRETT: I retten var det en mann fra Lyngdal som møtte, tiltalt for blant annet grov kroppsskade på en annen person.

Bakgrunnen var denne: Søndag 8. oktober i fjor skal mannen ha slått en annen mann i ansiktet slik at han falt i bakken. Deretter ble mannen sparket og slått i ansiktet mens han lå nede. Resultatet ble at mannen ble påført brudd i venstre kinnbein, venstre øyebunnsgulv, samt i venstre side av underkjeven. Han fikk også flere overflatiske sår i ansiktet, samt skader på flere emaljer i tenner.

Tiltalte som er 95-modell møtte i retten i to dager hvor han erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Retten mottok forklaringer fra tiltalte, fornærmede og 7 vitner.

Vanskelig sak

Ut i fra rettsdokumentet har det vært en vanskelig sak å behandle, for det er flere forhold som spiller inn. Det har vært fest, sprit og øl, diskusjoner og utfordringer for å finne ut hva som skjedde.

I dommen heter det:

– Det er et strengt beviskrav i straffesaker. Som grunnlag for rettens avgjørelse av skyldspørsmålet skal det kun bygges på faktiske forhold som anses bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil. Det samme strenge prinsippet gjelder ved utmåling av eventuell straff.

Og videre:

– Dersom retten etter bevisføringen finner at det foreligger reell tvil nyttet til relevante faktiske forhold, skal retten legge til grunn det alternativet som er mest gunstig for tiltalte. Dette kan være vanskelig for en person som måtte være fornærmet i en straffesak å begripe. Det er derfor viktig å understreke at når retten ved bevistvil legger til grunn et faktisk alternativ som er mest gunstig for tiltalte, så innebærer ikke det samtidig at det aktuelle alternativet anses bevist.

På nachspiel

Det hele startet nemlig på et nachspiel i en leilighet i Agnefestveien. På denne festen var det flere personer til stede. Det var blitt drukket en del alkohol før nachspielet, og det fortsatte.

– Slik retten vurderer det er det ingen av vitnene som kan betraktes som nøytrale eller objektive, og det er betydelig risiko for bevisst eller ubevisst samkjøring av forklaringer fra begge sider, heter det fra retten.

For i saken er det flere forhold.

Det oppsto en diskusjon mellom tiltalte og en annen person. Personen er en annen en vedkommende som senere ble skadet. Diskusjonen endte med at tiltalte og en annen gikk, men utenfor fikk de to kastet en delvis full boks med øl etter seg.

Tiltalte gikk tilbake for å spør hvem som kastet. Ingen ville svare på det, og dermed oppsto en ny situasjon. En person i leiligheten dyttet tiltalte ut av leiligheten, og etter dette oppsto det flere voldssituasjoner, hvor tiltalte, fornærmede og samtlige vitner på en eller annen måte ble involvert.

Kaotiske forhold

Det har vært utfordrende for retten å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde etter at tiltalte ble dyttet ut av leiligheten. Bevisbildet har vært vanskelig, og preget av sprikende forklaringer. Tiltalte, fornærmede og samtlige vitner hadde inntatt alkohol, alle var involvert i en av de påfølgende voldssituasjonene, samtlige hadde tatt parti med den ene eller andre siden i forbindelse med voldshandlingene, og de aktuelle forholdene skjedde sent på natten, i mørket, og i løpet av noen få minutter.

Og det var heller ikke slutt. Det hadde knapt begynt.

– Det oppsto en voldssituasjon ved leilighetsinngangen hvor fem personer var involvert.

Retten har mottatt forskjellige forklaring på hvem som begynte og hva volden besto i. Retten kan ikke med sikkerhet konkludere med et bestemt hendelsesforløp, og kan ikke utelukke at en mann ble angrepet og slått i hodet med en flaske som knuste, av en eller to av de andre involverte. Det har blant annet den tiltalte forklart. Også påtalemyndigheten legger dette til grunn som en reell mulighet.

Tiltalte gikk straks for å hjelpe mannen som lå på bakken og blødde, og trakk ham bort fra stedet. Da de kom ut på parkeringsplassen foran trappehuset og spaserte vekk fra leilighetsbygget, knuste det flasker rundt dem som tiltalte oppfattet ble kastet.

Mannen som senere ble skadet skal ha fortalt at han kan ha dyttet en flaske eller to fra et rekkverk og ned på parkeringsplass, fordi han var irritert.

Hendelsen

Etter at tiltalte og en annen krysset Agnefestveien, på vei bort fra stedet, kom den skadde som er involvert i stor fart over parkeringsplassen mot dem og ropte aggressive utsagn.

Ifølge tiltalte ble det blant annet ropt «kom, vi skal ta dere». Både tiltalte og den andre har forklart at de oppfattet situasjonen som truende, særlig sett i sammenheng med angrepet som nettopp hadde funnet sted foran leiligheten.

Tiltalte forklarte at han var særlig opptatt av mannen, som var tydelig skadet og blødde kraftig fra ansiktet. Han gikk derfor fra han som støttet seg mot et gjerde.

Ifølge tiltalte gikk han og den som senere ble skadd bestemt mot hverandre i eller ved Agnefestveien, begge klare til kamp.

Tiltalte forklarte at den skadde slo et svingslag mot ham som bommet eller sneiet ham, hvoretter han slo tilbake i ansiktet med et kraftig svingslag. Vedkommende datt som følge av slaget, og tiltalte dro ham opp etter kraven og ropte høyt om andre ville ha juling.

Tiltalte forklarte at han gjorde dette fordi han var sint, samt for å avskrekke andre fra å komme etter dem. Tiltalte benekter at han slo eller sparket ham utover det ene kraftige svingslaget.

Mannen som tidligere var skadet, han som hang mot et gjerde forklarte at han hadde god sikt mot tiltalte og den andre personen fra der han sto. Han så at den skadde slo først. Han så ikke at tiltalte slo med mer enn det ene svingslaget, og mener å kunne utelukke at det var flere slag.

Øvrige vitner har forklart seg sprikende om hvor mange eller hvilke type slag som ble utvekslet.

Dommen

Tiltalte har erkjent at han slo tiltalte i ansiktet med et kraftig svingslag. Etter rettens oppfatning kan skadene mannen ble påført samsvare med et slikt kraftig slag, samt muligens ved at ansiktet traff asfalten da han datt.

I retten har man likevel enstemmig kommet frem til at tiltalte skal frifinnes på samtlige punkter.

– Tiltaltes voldshandling mot fornærmede ble foretatt for å avverge et ulovlig voldsangrep. Han slo fornærmede i ansiktet med et særdeles hardt knyttneveslag. Med det slingringsmonn som må aksepteres ved den aktuelle nødvergesituasjonen, kan retten ikke se at tiltalte gikk lenger enn nødvendig ved sin forsvarshandling. Retten kan heller ikke se at tiltalte gikk ut over hva som var forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet fremsto, hva slags interesse angrepet krenket og fornærmedes skyld.

Dermed ble det full frifinnelse for mannen som var tiltalt. Den fornærmede i saken får heller ikke erstatning.

– Slik retten har vurdert bevisene i saken, jf. ovenfor, foreligger det ikke sannsynlighetsovervekt for at tiltaltes handling gir grunnlag for erstatningsansvar. Tiltalte blir følgelig også å frifinne for erstatningskravene, heter det til slutt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...