Lyngdals Avis mener:

200 METER: Er 200 meter høye vindmøller løsningen? Foto: Arkivfoto

Lyngdals Avis er skeptisk til monstermøller.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Vi lever i en verden som skriker etter energi. Særlig er grønn, fornybar, norsk kraft etterspurt. Vannkraft eller bølgekraft – behovet synes umettelig i land som ellers er prisgitt kullkraftverk eller kjernekraft. Fra før av er vi en betydelig leverandør av fossilt brensel til Europa. Vi snakker både gass og olje – og noe kull fra Svalbard. Skulle ikke vi da bidra så det svir til et renere Europa?

Spørsmålet er dessverre ikke fullt så enkelt. Vi må også spørre om vi skal ødelegge vår natur for å berge europeisk natur. Og vi må spørre om det er riktig at forbrukerne skal betale for kraftutbyggingen og så la private ta fortjenesten når strømmen strømmer sørover. Og finnes det ikke andre muligheter til å øke den rene kraftproduksjonen enn å dekke landet med rotorer og legge stadig flere fosser i rør.

Alt dette er betimelige spørsmål, selv om sterke krefter hevder at vi må la markedet styre dette.

For å ta den siste påstanden først: Det er ikke så mange år siden kraftproduksjon var gjennomregulert, først og fremst fordi det var lokalbefolkningen i byer og bygder som sammen sørget for kraftutbygging. Strømmen skulle komme lokalsamfunnet til gode, eventuelle inntekter like så. I dag har ting endret seg. Når en milliardær som Fred Olsen beveger seg inn på kraftmarkedet er det sannsynligvis for å tjene penger, ikke for å drive veldedighet. Vi er altså i ferd med la private innkassere det samfunnet skaper. For ingen tror vel prisene vil gå ned? Muligens bortsett fra de som skriver lærebøker for økonomistudenter? Det er dessuten neppe noen tvil om at vindmøller bidrar til å forringe norsk natur. De er digre. 200 meter høye vindmøller som er plassert på åser og fjelltopper synes på stor avstand. Så lenge turbinen går, er det aldri lydløst. Og de dreper fugl. I tillegg fører veibygging til sår i landskapet. Og da har vi ennå ikke spurt om vindkraft er den beste måten å produsere kraft på. Selv om solcelleteknologien stadig utvikles, må vi nok innse at solenergi neppe er det Norge kan overleve på. Men det er et faktum at det er mye å hente på å oppgradere gamle vannkraftverk og gamle overføringslinjer. Kanskje er bølgekraft interessant – og havstrømmer. Det er ikke nødvendig å begynne med vindmøllene!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...