Lyngdals Avis mener: Regional framtid

FAKSIMILE: Lyngdals Avis' nettutgave 22. januar.

Dette er forrige ukes lederartikkel, signert redaktør Lars Rekaa.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2018 kl 07:55

Lyngdal kommune og Audnedal kommune er i full gang med jobben som må gjøres for å slå sammen de to kommunene. Politikerne jobber eksemplarisk godt med dette kjempeprosjektet – også de som i utgangspunktet var motstandere av hele kommunereformen. Derfor er hver eneste melding der noen av politikerne etterlyser informasjon i denne prosessen bekymringsfull. Skal sammenslåingen bli vellykket og godt forankret blant alle innbyggere, er det viktig at absolutt alle føler seg trygge på at ingen ting blir hemmeligholdt i denne prosessen.

Vi tror ikke det gjøres forsøk på å ordne ting i det stille, slik at storkommuneskeptikere ikke får være med når beslutningene skal tas. Men vi har likevel en viss forståelse for at skeptikerne kan bli undrende hvis det tar tid å få all informasjon på bordet. Denne gang gjaldt det (nok en gang) regiontilhørighet: Skal den nye kommunen høre til Lindesnes eller Lister. I Audnedal er det nok flere enn storkommuneskeptikerne som er opptatt av det spørsmålet.

De første svarene kan komme allerede neste torsdag. Da settes saken på dagsorden til møtet i fellesnemnda. Vi for vår del håper politikerne både i Lyngdal og Audnedal kjenner sin besøkelsestid. Tiden for å gjøre noe med regioninndelingen på Agder er overmoden. Geografien alene tilsier det. Midt på Sørlandet ligger Kristiansand med sine omegnskommuner. Byen er en magnet både for befolkningsvekst og næringsliv. Busskortsaken viser klart hvordan Kristiansand trekker til seg stadig flere mennesker. De to sørlandsregionene vest for Kristiansand er rett og slett for små og svake til å gjøre noe når det er kjøttvekta som teller. Derfor er det all grunn til å se på hele regioninndelingen på nytt. De norske regionene – noen kaller dem også distrikter – er i beste fall bare halvoffisielle.

De utgjør muligheter for kommunene til å samarbeide både for å løse felles oppgaver og for å snakke sammen om felles problemer. Det kommer neppe en statsråd med opprørsloven i hånd for å stoppe regioner som forsøker å finne nye samarbeidsformer. Lister har i dag vel 35 000 innbyggere, Lindesnes 25 000. Begge de to regionene er preget av mange av de samme problemene, og samarbeidsformer som ligner hverandre. Hver for seg er de uansett for små til å kunne hamle opp med Kristiansand. Dessuten er Lindesnes i ferd med å rakne som region. Av de fem kommunene slår tre seg sammen til en ny, en kan havne over i Lister og den siste er vesle Åseral med under 1000 innbyggere. Her er det naturlig med et utvidet samarbeid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...