Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Lyngdals Avis mener: Omkamp på Næs

FAKSIMILE: Lyngdals Avis 25. april 2019. Foto: Faksimile

Lederen i Lyngdals Avis 25. april 2019.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Høyre og Fremskrittspartiet hamrer løs mot Jernbaneforum Sør om dagen. I løpet av en kjapp tomånedersperiode har forslag fra Frp om å pålegge Jernbaneforum Sør å slutte å arbeide for en ny høyhastighetsbane som skal følge kysten mellom Oslo, Kristiansand og Stavanger blitt satt fram to ganger. Først i fylkesutvalget, deretter i hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø. Begge forslagene ble klart nedstemt. Så nå kommer også Vest-Agder Høyre på banen, og spør hva fylkesordføreren vil gjøre med det. Han kan neppe svare annet enn at han vil forholde seg til to klare vedtak. Ingen gjør noe ulovlig her. Det er lov å stille forslag, men i norsk politikk har vi rett og slett ikke tradisjon for at hvis en sak først er vedtatt – eller nedstemt – så prøver vi å slite ut motstanderen med å legge opp til stadig nye omkamper. Dette er å kaste bort folkevalgtes tid.

Selvsagt kan det argumenteres for at det er et spill av tid å jobbe med høyhastighetstog på Sørlandet. Det er absolutt mulig at Høyres Harald Fauskanger Andersen har rett når han hevder at en kystnær hurtigjernbane ikke er et realistisk prosjekt. Et slikt tog vil aldri bli lønnsomt. Men heller ikke en motorvei går med overskudd. Det er først når vi regner inn fordelene for hele samfunnet at samferdselsprosjekter kan bedømmes som lønnsomme eller ikke lønnsomme, uavhengig av om de går på skinner eller asfalt. Vi må heller ikke glemme at Norge vil møte krav om å redusere utslippene av klimagasser. Både Stavanger og Kristiansand (og Lyngdal, for den del) ligger i en avstand fra Oslo der et tog som kjører i opp mot 300 kilometer i timen fra sentrum til sentrum fort kan vise seg å være konkurransedyktig med fly. En kystnær bane vil gjøre dagens trase på Sørlandsbanen lite interessant for passasjertrafikk. Kanskje kan det bidra til å få mer av godstrafikken over på bane?

Men hensikten med denne meningsytringen er altså verken å forsvare eller motarbeide jernbaneplaner. Planene er uansett ikke modne verken for gjennomføring eller kassering ennå. Men når fem fylkeskommuner sammen har gitt Jernbaneforum Sør et svært vidt mandat, er det ikke veldig vakkert om Vest-Agder skulle spenne bein for samarbeidsorganet allerede før det har lagt fram en sak man kan ta stilling til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...