Lover rause utbetalinger

Geir Gjervan i Nye Veier AS lover rause erstatningsordninger til folk som mister huset til ny E39 mellom Ålgård og Lyngdal. Foto: Kirsten Håland

Utbyggingsselskapet lover at boligeiere som berøres av den nye E39 skal bli behandlet raust.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

E39: Nye Veier AS har fremdeles ikke overtatt ansvaret for byggingen av ny E39, det skjer først etter at ny kommunedelplan er vedtatt. I disse dager er Vegvesenet i ferd med å sette siste hånd på sitt forslag til kommunedelplan, som så skal sendes over til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Selv om de endelige trasévalgene enda ikke er klare, går Nye Veier AS allerede nå ut for å berolige boligeiere som kan bli berørt av den nye motorveien. Blant annet lover de rause erstatningsordninger.

- Hvor lang tid går det normalt fra Nye Veier er i gang, eller ferdig med detalj-reguleringsplan til teamet for oppkjøp starter sin jobb?

– Vi går i gang med grunnerverv mye tidligere enn Statens vegvesen. Når korridoren er valgt så går vi i gang med arbeidet. Da tar vi først kontakt med de boligeierne vi er ganske sikre blir berørt. Her tar vi kontakt med de som blir berørt, og de trenger selv ikke gjøre noe aktivt ovenfor Nye Veier. Normalt starter vi ikke grunnerverv tidligere enn to år før byggestart, og på strekningen fra Lyngdal til Ålgård er ikke byggestart bestemt, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Gjervan i Nye Veier til Avisen Agder.

Markedsverdi

- Hva skjer med husene i umiddelbar nærhet til den nye veien?

– Det er umulig å gi et enkelt svar på hva som skjer med husene generelt. Det vi kan si er at boligeiere er de vi prioriterer først og mest i vårt arbeid. Erstatningen til de boligeierne som blir berørt er som hovedregel verdien av hva det koster å kjøpe tilsvarende en ny bolig med nødvendig bofunksjon, eller gjenervervsverdi, forklarer Gjervan.

– Dette vil i de fleste tilfeller være boligens nåværende markedsverdi i et velfungerende boligmarked. For å kunne fastsette en markedsverdi vil det bli gjennomført en verdivurdering av boligeiendommen. I tillegg kommer flytte- og tilpasningskostnader, og de offentlige gebyrene knyttet til å flytte. I noen tilfeller kan man også ha krav på en høyere erstatning enn markedsverdien for å være i stand til å kjøpe seg en annen bolig. Det er dette man kaller for gjenervervserstatning.

Blir kontaktet

– Hva defineres som «umiddelbar nærhet». Hva skal til for at det er aktuelt å kjøpe opp eiendommer og rive bygg?

– Det er ikke mulig å gi et sjablongmessig svar på hva som defineres som umiddelbar nærhet. Det er mange faktorer som påvirker dette. Hvilke boliger og eiendommer som blir direkte berørt blir ikke klart før reguleringsplanen er vedtatt. Boligeiere er vår første og viktigste prioritet av eiendommene. De eiendommene som blir berørt blir aktivt kontaktet av oss, opplyser Gjervan.

– Nye Veier er ikke pliktig til å finne en ny bolig til boligeierne, det er derfor viktig å komme tidlig i gang slik at boligeierne selv skal få god tid til planlegging av et nytt bosted. Nye Veier gjør konkrete vurderinger av hvilke boliger, bygg og eiendommer, som kan bli berørt av motorveien.

Støykart

– Hvilken form for hjelp/ erstatning eller støyskjerming får de som bor like utenfor det som defineres som umiddelbar nærhet?

– Nye Veier følger vanlige retts- og erstatningsprinsipper. Erstatning og eventuelle tiltak må vurderes for hver enkelt bolig og eiendom. Vi baserer dette på støykart, som lages av fagekspertise utenfor Nye Veier. Basert på støykartene så kartlegger vi de boligene og eiendommene, som får en uforholdsmessig belastning av støyen. I denne sammenhengen er hver enkelt bolig unik, og hva som blir erstatning eller tiltak blir vurdert fra eiendom til eiendom, svarer Gjervan.

Fra sak til sak

– Hva er hovedprinsippene for erstatning til de som blir berørt?

– Enhver bolig og eiendom er unik. Derfor vil også erstatningene variere fra sak til sak. Det er i utgangspunktet det økonomiske tap den enkelte bolig- og grunneier har som skal erstattes. Nye Veier følger de etablerte prinsipper for erstatning. Når vi forhandler med den enkelte grunneier har vi som prinsipp at det skal lønne seg å inngå en frivillig avtale i motsetning til å få erstatningen utmålt i et skjønn. Vårt mål er at erstatningene vi tilbyr i frivillige avtaler skal synliggjøre nettopp dette. Vår erfaring tilsier at det har lønt seg for grunneier å inngå en avtale med oss kontra å få erstatningen utmålt ved skjønn. Ved et skjønn er vi bundet av statens prosesstandpunkter, forklarer Gjervan.

Rause?

– Det blir sagt at Nye Veier har lagt seg på et nivå for erstatning som er «raust» slik at huseiere skal komme bedre ut av slike oppgjør enn gjennom å gå rettens vei. Er dette riktig og hva betyr det i praksis?

- Nye Veier følger vanlige prinsipper for erstatning, vi ønsker å få til frivillige avtaler med den enkelte bolig- og grunneier. Da må det ligge en gulrot i dette kontra erstatning utmålt i skjønn. Dette gjør nok at vi ligger i de øvre sjiktet av disse prinsippene. Vi er også fleksible med tanke på overtakelse av boligene. Det kan bety at folk kan bo i eiendommen opp mot et år etter at vi har kjøpt huset. For prosjektet fra Kristiansand til Mandal øst har vi fått til frivillige avtaler med eierne av 34 hus og hytter. Mange av grunneierne har fått bistand av advokat. Hvis de frivillige avtalene ikke hadde vært gode nok, så ville nok advokatene tatt erstatningene til skjønn, fremholder Gjervan.

- Nye Veier kommer til å gjennomføre flere møter og informasjonsrunder i kommunene. Det som blir berørt kommer til å bli kontaktet av Nye Veier, og det er ikke nødvendig at grunneierne tar kontakt med oss.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...