Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Listerrådet: E39 sentral for regionplanen

VIKTIG: E39 står sentralt i arbeidet med ny regionplan for Lister. Foto: Erlend Haddeland, arkivfoto

Planutvalget i Listerrådet jobber med en ny regionplan der ny E39 er sentral.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

MULIGHETER OG UTFORDRINGER: Kommunalsjef Tor Arne Eiken i Kvinesdal, som i fjor var nestleder i planutvalget til Listerrådet, opplyste til Listerrådet i februar 2018 at kommunalsjefene for planavdelinger i Lister jobber sammen om et scenariestudie for E39 der man ønsker å kartlegge muligheter og utfordringer.

– Vi venter fortsatt på klare signaler om hvordan korridoren for ny E39 blir. Vi har ikke gått inn i detaljene for konsekvenser og muligheter ennå, men det er konstatert at vi trenger en ny overordnet klima-, areal- og transportplan for Lister, sier Eiken til avisen Agder.

Lister-plan

Fylkesrådmannen i Vest-Agder fylkeskommune ønsket å utsette arbeidet med en ny regionplan for Lister til etter fylkessammenslåingen 1. januar 2020, men fylkespolitikerne har gått med på at det lages en ny Lister-plan i 2019.

– Den nye regionplanen vil innebære at det må gjøres en bred vurdering av hva ny E39 innebærer for kommunene i Lister. Det er positivt at vi får løftet opp mulighetsbilde med ny E39 sammen med plan for klima, areal og transport, fastslår Eiken.

– Vi har ikke gått inn i detaljene for betydning av ny E39. Det blir nok enda mer aktuelt både for enkeltkommuner og Lister-samarbeidet når områdereguleringsplan for veien skal til behandling, mener han.

Har mye info

Statens vegvesen har sørget for at det finnes mye informasjon om lokale og regionale ringvirkninger av ny E39. Firmaet Vista Analyse har laget grundige utredninger av dette som bakgrunnsmateriale for Statens vegvesen.

Vista Analyse anslår ringvirkningene til å ha verdier på 5,9 milliarder kroner for indre alternativ. Tallene er basert på en årlig produktivitetsbedring på 117 til 134 mill. kroner frem til 2030. Det at arbeidsmarkedene i større grad knyttes sammen utgjør hoveddelen av merverdiene ved å få en ny firefelt E39. Hvor mye tettere hver enkelt kommune knyttes til hverandre og til større byer er avgjørende for hvor sto merverdi den nye veien har for kommunene.

Vista Analyse påpeker også at kortere reisetid til store handelsparker kan redusere omsetningen i lokale butikker i småbyene.

Lund kommune er ett eksempel. «Reisetidene går ned med over en halvtime til Stavanger og rundt et kvarter til Lyngdal» skriver Visma.

Farsund og Lyngdal

Virkningen ellers er størst i Farsund og Lyngdal, mens den avtar i Lindesnes og Mandal og desto lenger man kommer mot Kristiansand siden arbeidsmarkedet her er knyttet nært opp til Kristiansand.

Innlandskommunene blir vesentlig sterkere knyttet til omliggende kommuner. Dette gjelder særlig for Kvinesdal, Hægebostad, Åseral og Audnedal, som ved å knyttes til E39 får kuttet reisetidene vestover til Stavangerområdet med en tredel. Siden dette er små kommuner, har de store arbeidsmarkedene vestover i Rogaland større betydning, selv om de ligger langt unna.

Ny E39 gir nye årsverk og det er ikke bare i byggetiden.Mens kostnadene bæres av friluftsliv, beboere og landbruk i kommunene der veien kommer, er kommunene utenfor E39 og i nærheten av planområdet de største vinnerne. Vinnerne er særlig kommunene sør-øst for planområdet, som Sokndal, Lyngdal, Farsund, Hægebostad og Kristiansand.

Beregningene i fagnotatet til Statens vegvesen viser at indre alternativ fra Lyngdal vest til Sandnes via Lølandsvann vil koste 28 milliarder kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...