Leserbrev: Vindkraft!

Foto: Avisen Agder

ADVARSEL: Trond Mossmann advarer mot vindkraft i et leserbrev.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

VINDKRAFT: Fonybar energi, miljøvennlig, grønn og fremtidsrettet energi. Reduksjon av klimagassutslipp. Blendende ordbruk – og glitrende kamuflasje. I en tid der nyhetsbildet drukner i Solskjær-tabellen, realitystjerners liv og pluss-saker om helse, sexliv og interiør i alle retninger, glir nyhetene om vindkraftutbygging stille og rolig forbi hvermannsens søkefelt.

Vår natur står i særstilling, og våre privilegier likeså. Vår folkesjel, vår kulturarv er synonymt med den storslåtte og utfordrende naturen som omgir oss. Norge er dype fjorder, bratte tinder og lunefulle fjell. Storslåtte heielandskap, dype skoger. Ville elver, rikt dyreliv, blendende flora og fisk fra frådende hav til lumske fjellheimer. Norge er også urørt natur, en sjeldenhet og en berikelse som stadig desimeres av kapitalens krefter.

Mens mediene koker av uvesentligheter, og kommentarfeltene likeså, forsvinner nedbyggingen av Norsk natur stadig mer ubemerket inn i glemmeboka og nyhetsfeeder over det ganske land. 37 prosent av vår gjenværende, urørte natur vurderes for vindkraft – godt over en tredjepart! (Ref.: PAN)

Videre utregninger vil nok luke bort flere av områdene som mindre egnet, og det er ei heller sikkert at konsesjonssøknader blir godkjent over en lav sko. Like fullt, det er skremmende å lese om de stadige små og store biter av vår natur som raseres i jakten på miljøvennlighet.

Ei heller lokalt slipper vi unna den overhengende faren for utbygging og rasering. 38 prosent av Vest-Agders urørte natur vurderes for utbygging. Grunneiere lokkes med lukrative kompensasjoner for sjenansen turbinene vil bringe deres eiendommer. Viktige leveområder og trekkruter for folkekjære arter som rype og skogsfugl står i fare for atter en gang få sine hjem og sin eksistens ofret på storkapitalens alter, og sammen med dem en bråte fugler og dyr som beriker fjellet og skogene med deres tilstedeværelse.

Det er store og nærmest irreversible inngrep som vurderes i jakten på drømmen om Norges status som Europas batteri. Anleggsveier skal sprenges inn i terrenget, turbiner skal rage som høye monumenter – og de tar som kjent livet av mang en fugl i sitt virke. Enkelte ser nok kortsiktig profitt og gevinst av prosjektene, lokalpolitikere drømmer om arbeidsplasser, blomstrende næringsliv – enkelte vil kanskje se på inngrepene som tilrettelegging for økt deltagelse i friluftslivet. Kan hende det drypper noen kroner på grunneiere, litt arbeid for lokale entreprenører i anleggsfasen og noen få årsverk til drift og vedlikehold i årene som kommer, men gevinsten forsvinner i lommene på investorer og kraftselskapene – med oss og vår utsatte natur som tapere.

Det er på tide å tenke seg om, trø på bremsene før det er for sent.

Vindkraften står i dag for i underkant av to prosent av vår fornybare energi. En opprustning av våre eksisterende vannkraftverk hadde mettet en langt større andel av vårt, og Europas miljøkraftbehov, enn de få promillene vindkraften kan tilfredsstille utenfor rikets grenser. I det store bildet koster det nok også mindre, især for våre unike omgivelser. La oss håpe på en fremtid, uten støyende turbiner og et landskap fylt med sår som aldri vil gro. Er vår urørte natur, med våre rettigheter knyttet til friluftslivet, verdt å raseres for at våre politikere skal få tilfredsstille Brussel? Konsekvensene er mange, fordelene og argumentene for er skremmende få.

Journalist Trond K. Mossmann Lyngdal Venstre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...