Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

LESERBREV: Agder Energi - kommunens eierskap

GRUPPELEDER: Roger Abusland (H) med leserbrev i dagens avis. Foto: Erlend Haddeland

Til formannskapsmøtet i Lyngdal torsdag 15.02.18 skal vi behandle en av denne periodens viktigste saker - nemlig eierskapsmeldingen for Agder Energi AS.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Agder Energi AS er ikke bare en stor og viktig arbeidsplass i landsdelen, de er også vår garantist for tilgang på elektrisk kraft til prosessindustri, annet næringsliv, offentlig forvaltning og husholdninger slik at vi kan leve våre liv slik som forventet i et moderne velutviklet samfunn.

Kommunene på Agder eier i dag majoriteten av aksjene i Agder Energi AS. Det har det siste året pågått en prosess blant eierkommunene hvor man har lagt premissene for kommunenes videre eierskap i selskapet. Kort fortalt oppsummeres grunnlaget for eierskapet slik i eierskapsmeldingen:

«Felles arv, ansvar og muligheter

Å forvalte fellesskapets ressurser gjennom Agder Energi er en viktig oppgave for kommunene på Agder. Utgangspunktet er lokale naturressurser som gjennom generasjoner har vært viktig for samfunnsbyggingen i landsdelen. Konsernet vi i dag kjenner som Agder Energi ble dannet 30. juni 2000, men verdiene som forvaltes er en arv bygget opp siden slutten av 1800-tallet. Norsk vannkraft forvalter en viktig del av løsningen på klimautfordringene. Agder Energi løser også flere samfunnskritiske oppgaver. I tillegg leverer selskapet økonomiske resultater som kommer innbyggerne på Agder til gode.»

Budskapet i eierskapsmeldingen er at kommunene fortsatt ønsker å stå som en aktiv eier i Agder Energi AS. Dette er en linje som Lyngdal Høyre støtter opp om, og som vi ikke forventer at det vil bli stor politisk debatt om hverken i Lyngdal eller i de andre kommunene i landsdelen.

Lyngdal Høyre vil likevel oppfordre kommunens representanter i selskapets eierorganer om å påpeke viktigheten av den samfunnsoppgave som Agder Energi er satt til å utføre. Som det fremkommer av eierskapsmeldingen er primæroppgaven å forvalte og utvikle våre naturressurser på en slik måte at selskapet bidrar til samfunnsbygging og -utvikling. Levering av økonomiske resultater «som kommer innbyggerne på Agder til gode» (les: utbytte til eierne) er her nevnt som et haleheng i en bisetning.

JOBB: Mannskaper fra Agder Energi har nærmest jobbet på spreng de siste ukene. Foto: Agder Energi

Med de siste ukers begivenheter friskt i minne - hvor vi ser at store deler av landsdelen for kortere eller lengre perioder er blitt uten strøm etter snøfall som følge av trær som faller over linjene etter mangelfull linjerydding gjør at man kan stille spørsmålet om man har prioritert «størst mulig utbytte til eierne» fremfor samfunnsoppgaven om å sikre hele landsdelens næringsliv og husholdninger god, sikker og miljøvennlig tilgang på elektrisitet.

I det øyeblikk kommunene som eiere setter kravet til utbytte foran samfunnets behov for sikker og stabil tilgang på kraft så er vi inne på en kurs hvor vi prioriterer fryktelig feil. Vi har de siste ukene sett medieoppslag med bedrifter, bønder, og privatpersoner som har blitt stående uten strøm alt for ofte og for lenge. Dette påfører de som rammes store økonomiske tap, og svekker samfunnets sikkerhet og folks velferd. Lyngdal Høyre forventer at eierne gir instruks til ledelsen i Agder Energi AS om å prioritere ressursbruken slik at samfunnsoppgaven gis prioritet og utføres - og at dette vektlegges foran utbyttemaksimering.

Vi har stor sympati med de mange hardtarbeidende linjemontører og andre utkalte mannskaper som under tøffe værforhold, og farlige arbeidsforhold har jobbet døgnet rundt for å utbedre skadene på linjenettet etter at trær i hundrevis har falt over linjenettet til Agder Energi over hele landsdelen. Ved en annen prioritering av ressursene fra selskapets ledelse kunne vi kanskje unngått de omfattende strømbruddene vi har sett så langt i vinter? Vårt ønske er at det for fremtiden synliggjøres en sterkere prioritering for å sikre at samfunnsoppgaven til Agder Energi AS blir prioritert på en god og trygg måte.

Vi håper dette er et signal de andre kommunene i Lister også kan stille seg bak, og at vi i felleskap kan fremføre budskapet inn til ledelsen i Agder Energi AS.

Roger Abusland gruppeleder (H) i Lyngdal kommunestyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...