Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Lærer til mor: « Pust med nesen og ta deg en konjakk.»

LYNGDAL UNGDOMSSKOLE: Gutten er elev ved denne skolen, men familien har fått nok av mobbing. Nå pakker de og flytter fra kommunen. Foto: Lars Rekaa

Gutten er 14 år gammel og er en av flere som er utsatt for mobbing på skolen. I påsken pakket han og moren flytteeskene. De orker ikke mer av mobbingen. Snart starter en ny hverdag, for den lille familien har fått mer enn nok.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2018 kl 14:05

MOBBET: – Det er trist at det ble sånn, men vi kunne ikke ha det slik lenger, sier moren som ønsker å være anonym.

Hun er alenemor til en gutt på ungdomsskolen i kommunen. Helt siden gutten gikk på barneskolen har det vært vanskelig. Sønnen har ingen å være sammen med, ingen som kommer på besøk. Han sitter hjemme alene med sin mor som sin beste venn og støtte, i det som har blitt en stadig tøffere hverdag.

Det er mange historier å fortelle, men de fleste er om dem som stammer fra skolen. De første fra barneskolen.

– Ta deg en konjakk!

– I femte klasse i ett friminutt går min sønn bak sløydsalen, hvor to gutter i klassen hadde funnet et tau som de har hengt i et tre og laget en løkke. De sier at sønnen min må putte hodet inni. Han går og forteller dette til meg da han kommer hjem. Jeg ringer læreren og beskjeden jeg får er at jeg må puste med nesen og ta meg en konjakk. Der satt jeg oppløst i tårer og det var det eneste han kunne komme på? Det ble tatt opp på skolen dagen etterpå, men som vanlig med to mot en, så var det de to guttene som ble trodd, sier en gråtkvalt mamma til Lyngdals Avis.

Mer enn nok

Gutten hennes har blitt, og blir plaget av andre. Selv er hun uføretrygdet, som en av 350 000 andre nordmenn. Det er ikke unikt å være ute av stand til å arbeide.

LES OGSÅ: Kaller inn rektorer til møte om mobbeproblemer

– Moren din «naver», mottar hjelp. Det er også ting sønnen min blir mobbet for. Men det verste skjer nesten daglig på skolen, psykisk og fysisk. Og alt skjer uten at skolen tar tak, forteller hun.

Hun har fått nok nå, det finnes en grense og den er nådd for lenge siden. Hun er lei av en skole og en kommune som ikke tar mobbing på alvor.

– Festtalene er vi leie av, det skjer ikke noe. Det er ikke lenger nok å si at mobbing tas på alvor, for den gjør ikke det. Vi opplever dette på kroppen, så får heller både skole og kommune si at de tar det på alvor, men det stemmer overhode ikke.

Redd for sønnens liv

Neste måned tar de farvel med Lyngdal. I påsken benyttet familien tiden til å pakke esker. I leiligheten i Lyngdal har de ikke bodd mer en halvannet år. Med på flyttelasset blir også sønnens mormor.

– Ett av problemene med mobbing er at det er dem som mobber som vinner. De som blir mobbet sitter oftest igjen med tårer uten at skolen gjør noe. Slik er det her også. Jeg sitter med en sønn som er på rommet sitt, en som sier han ikke har noe igjen å leve for. Han er innesluttet og har mer enn en gang sagt han ikke vil leve lenger. Som mor er det fryktelig å høre slike ting, være nervøs for om han er der neste dag. Flere skulle bare visst hvordan hverdagen vår er. Dessverre er det få som spør, forteller hun.

– Hvordan opplever du skolen som din sønn går på?

– Det skjer ikke noe med dem som mobber. Flere elever har kalt sønnen min stygge ting opp gjennom årene. Hans nye sykkel ble spyttet ned, han ble stengt inne på do, skoene ble revet av ham og puttet i doskåla – og mye mer. Har han forsøkt å ta igjen, da har han fått skylden. Det er nok nå, for han går på en skole som ikke tar mobbing på alvor. Skolen har hatt tiltak, men når de bare hjelper en kort periode er de verdiløse.

Hjemme og på skolen

Hun har tatt gutten sin ut av skolen i perioder. Da har det vært hjemmeundervisning.

– Fra november og til januar var han hjemme i til sammen tre uker. Det ble rett og slett for mye for ham å være på skolen.

– Men hjelper det å flytte?

– Det er ikke sikkert, men vi kan ikke ha det som nå. Jeg flyttet til Lyngdal da jeg var elleve år, men min sønn er født og oppvokst her. Men sønnen er viktigst og jeg håper det kan gi ham en ny start med å flytte, men noen garanti har vi ikke.

Sprengte postkasser

I påsken fikk familien også sprengt bort postkassen. Ikke bare en gang, men to.

– Jeg vet jo ikke, men det virker ikke tilfeldig, det heller. Dette skjedde først en gang, så en til. Begge gangene midt på natten. Vi bor i en etasje, mens min mor bor i første etasje. Hun er redd for alt dette. Vi håper det blir bedre med å flytte og håper også at både skole og kommune nå får opp øynene for mobbing.

Rektor mener skolen jobber godt

Ved skolen eleven går er det 10,7 prosent av elevene som oppgir at de har opplevd mobbing. Det er 10,7 prosent for mye, mener Richard Aardal. Han er rektor ved skolen.

– Ut fra en generell betraktning vil det være dypt beklagelig dersom en familie velger å flytte fra vår kommune, dersom opplevd mobbing er eneste grunn. Gjeldende lovverk er godt kjent for skolens ansatte, og kommunale og skolelokale planer følges, sier Aardal.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Rektor mener skolene i Lyngdal har en rekke ting som skal fange opp mobbing. Han mener en voksen tilstedeværelse i timer og friminutt bidrar til trygge rammer. Samtidig innrømmer han at de ikke vil kunne være overalt til enhver tid.

Mobbere eller mobbeoffer

– Holdningsskapende arbeid gjennom MOT-leksjoner, tiltak mot foreldregruppen gjennom for eksempel programmet «Kjærlighet og grenser», friminuttstiltak som fremmer positiv aktivitet med mere bidrar sammen med relasjonsbygging mellom lærer og elev, og mellom elever i klasserom. I tillegg kommer skolehelsetjeneste, sosionom og sosiallærervirksomhet – som gjør at vi har kontinuerlig fokus på temaet.

Og han fortsetter:

– Vi tror ikke at noen er mobbere eller mobbeofre, men at noen elever hos oss dessverre både kan mobbe og oppleve mobbing. Skolens oppgave blir å arbeide vedvarende for å skape og vedlikeholde et godt og trygt skolemiljø. Ved unntakene, når mobbesituasjoner oppstår, skal skolen bidra til at mobbing opphører og så langt vi makter eliminere årsakene, sier han.

Digital mobbing

Rektoren forteller videre at mye av mobbingen skjer utenfor skolen, men som likevel trekkes inn i skolen.

– Digital mobbing, netthets og uthenging i sosiale medier er også et element som vi er mer enn oppmerksomme på. Ved flere anledninger har vi hatt informasjon og dialog med foreldregruppen og aktivt samarbeid knyttet til holdningsarbeid mot mobbing. Det kan også nevnes at vi har hatt besøk av forestillingen «Bruk hue», både for elever og foreldre, avslutter rektoren ved Lyngdal ungdomsskole.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...