Stiller alene på scenen

KOMMER: Stein Lunde kommer til Kulturhuset i Lyngdal. Foto: Privat

Stein Lunde kommer alene til Kulturhuset på torsdag, med forestilling om løsgjengerloven, tvangsarbeid og om en dikters liv.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

KULTUR: Stein Lunde, fra Drammen, er mest kjent for sine teaterforestillinger rettet mot barn, men torsdag kveld er det ikke om barn, men om løsgjengerloven, Opstad tvangsarbeidshus og Hans Aleksander Hansens liv og diktning.

«Forbryter uten brekkjern» heter forestillingen han stiller med i sal 3 og 4 torsdag kveld.

Om forestillingen heter det:

Tenk om du blir dømt til ett og et halvt års fengsel, etter å ha blitt tatt noen ganger i beruset tilstand på byen. Hvis du fortsetter drikkinga og nok en gang blir tatt, blir du fengslet i tre år. Og hvis du senere blir tatt i fylla, får du nok en gang tre år. Og noen rettssak trengs ikke, bare en ”rettslig forføyning”.

Dette var en realitet i Norge fram til 1970. Lov om Løsgjengeri, Betleri og Drukkenskap som ble vedtatt i 1900 åpnet opp for at den som ”jevnlig misbruker berusende drikke” kunne bli sendt på tvangsarbeid.

Som en følge av loven åpnet Opstad Tvangsarbeidsanstalt ved Nærbø på Jæren dørene i 1915 – en institusjon bygget etter den tids mest moderne prinsipper. I gjennomsnitt var det ca. 200 menn som tilbrakte år av sitt liv der. Noen var der i over 20 år.

En av dem som var et offer for løsgjengerloven, var dikteren Hans Aleksander Hansen, født på Jevnaker i 1911. Han flyttet til Drammen som 16-åring. I sin diktning og i fortellingen om sitt liv la Hans Aleksander Hansen aldri skjul på sitt problematiske forhold til alkohol. Han tilbrakte 11 år på Opstad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...