Reiseliv: Amsterdam er mer enn kunst og skøyteløp

SKØYTEPARADIS: I vinter var endelig skøyte-VM tilbake utendørs – på Nederlands kuleste bane, Olympiastadion i Amsterdam. Foto: Lars Rekaa

Amsterdam er faktisk mye, mye mer.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

STORBY: Amsterdam har det mest: Museer, restauranter, sportsarenaer, vannhull, coffee shops, idyller og grell, sosial nød.

Vi snakker om en moderne, europeisk storby, på godt og vondt.

Utallige norske turister søker seg til Nederlands hovedstad. Noen for å se verdensberømte malerier, noen for å se på byens berømte red light district, noen for å røyke underlige sigaretter... og noen for å se på skøyteløp.

Sport

I fjor revolusjonerte nederlenderne nærmest skøytesporten på nytt ved å arrangere VM utendørs – på selveste Olympiastadion. Stadion var fullsatt. Nordmenn og nederlendere fikk oppleve Sverre Lunde Pedersen tape gullet på fall på 10 000-meteren. Men nederlandsk gull og norsk sølv sørget til forbrødring på tribunen.

– Velkommen tilbake til skøytesporten, sa høytidsstemte nederlendere til norske kolleger på banen som kaller seg selv den kuleste banen i Nederland.

Dersom det er fotball som lokker deg til Amsterdam, ligger Johan Cruyf Arena, hjemmebanen til Ajax, i de hypermoderne bydelene lengst sørøst i byen.

Kunst

Kunst og Amsterdam henger sammen. Noen av de mest berømte bildene i verden henger i museene i byen.

I Rijksmuseum kan du for eksempel se Nattevakten og andre av Rembrandts mest berømte bilder. Museet har mer enn 2000 bilder fra den nederlandske gullalderen. Foruten Rembrandt omfatter samlingen blant andre Hals og Vermeer.

GULLALDER: IN Rijksmuseum henger blant annet Rembrandts «Nattevakten» og en rekke andre bilder fra den nederlandske gullalderen. Foto: Lars Rekaa

Rijksmuseum legger ved plassen Museumsplein. Der ligger også Stedelijk Museum, som er Amsterdams museum for moderne kunst og samtidskunst. Rundt hjørnet ligger van Gogh-museet og Consertgebouw, Amsterdams fremste arena for klassisk musikk.

Men det er ikke bare kunst som er å se ved Museumsplein. Her ligger også Bols-museet, viet produksjon av det nederlandske brennevinet genever. Diamantmuseet i nabohuset viser sliping av diamanter.

Kanalene

De mest sentrale delene av Amsterdam er bygd opp på øyene som er dannet av de mange kanalene i byen. Bydelen de Wallen strekker seg over flere kanaler, og har blitt en av de fremste turistattraksjonene i Amsterdam, til tross for – eller kanskje nettopp fordi den utgjør byens horestrøk.

Ved Prinsengracht, en annen av kanalene i byen, ligger Westerkerk, kirken der både Rembrandt og geneverdestillatør Lucas Bols ligger gravlagt.

Rundt hjørnet finner du Anne Frank-huset, der jødiske Anne Frank og familien hennes gjemte seg for de nazistiske okkupantene i mer enn to år i et hemmelig anneks på baksiden av huset. De ble oppdaget i 1944, og Anne Frank og søsteren Margot døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen våren 1945. «Anne Franks dagbok», som ble utgitt første gang i 1947 gjorde navnet hennes udødelig.

Rijstafel

Restaurantene i Amsterdam kunne vært viet en egen artikkel. Du finner mat fra alle verdenshjørner i byen.

MÅ PRØVES: Risjstafel må prøves! Foto-lisens CC BY 2.0 Foto: Jan Willem van Wessel

Det hollandske kjøkken er muligens ikke verdens mest spennenede. Med vekt på mye grønnsaker og mindre mengder kjøtt eller fisk, er det til gjengjeld ganske sunt.

Men det som mange regner som Nederlands nasjonalrett, er likevel langt mer eksotisk. Det ble skapt av de nederlandske koloniherrene i Indonesia. De ønsket seg et måltid egnet til å imponere gjester. De fikk et bord disket opp med utallige småretter servert med ulike varianter av ris. Turister i Amsterdam bør ikke gå glipp av byens berømte Rijstafel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...