Ila trollbandt åsdølene

REISE: Peder Austrud (til venstre) og Ila D. Patel hadde en historie å fortelle. Foto: Privat

Historien til Ila D. Patel fikk åsdølene til å lytte – og se.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

FOTOREPORTASJE: Ila D. Patel fra Byremo er til daglig lærer og Ap-politiker.
Hun er født inn i en velhavende handelsfamilie i Mumbai, Indias kommersielle hovedstad. Via London havnet hun i Norge, først i Mandal, så på Byremo, der hun har slått røtter og jobber som lærer på ungdomsskolen og ved voksenopplæringa.
En slik historie er verd å fortelles. Den som innså det var mandalsfotografen Peder Austrud. Han fotograferte Ila da hun kom til Mandal for 36 år siden. Og han har gjort det igjen i dag. Han har tatt bilder av henne og de etter hvert voksne barna hennes rundt om i Audnedal, både hjemme på Byremo og i Ågedalstø.

Til India

Og han ble like godt med henne til hjembyen Mumbai. I den indiske heksegryta fotograferte han henne på gata, og i familiens skjød. Han tok bilder av henne sammen med venner og på reise rundt til Indias utallige attraksjoner.
Resultatet ble en lang bildereportasje publisert i avisa Fædrelandsvennen – og et program der Peder Austrud og Ila D. Patel sammen presenterer bildene, snakker om dem og på den måten syr sammen livshistorien hennes.
Det hele presenteres med humor og varme. På mange måter er det to livshistorier som fortelles når de to setter i gang.

Minne

Da de to inntok kultursenteret Minne i Kyrkjebygd i Åseral før helgen, var det stinn brakke som ventet dem. Og åsdølene slukte hvert ord som ble sagt, og hvert bilde som ble vist.
Så er da også fotografen åsdøl – selv om det er mer enn 50 år siden han bodde i fødebygda.
Underveis fikk de oppleve en ung jente som vokste opp i en rik familie, som kunne nyte livet som en del av eliten i hjemlandet, men som valgte utdanning og jobb. Etter bankjobb i London havnet hun etter hvert i Mandal.

Maste seg til bilde

Der var der Peder Austrud først så henne, for 36 år siden.
– Hun passerte på gata. Jeg satte etter henne for å spørre om å få ta bilde av henne. Det fikk jeg jo ikke lov til, kunne han fortelle.
Han tok imidlertid ikke et nei for et nei, og etter hvert fikk han lov til å ta de første bildene. Det skulle bli mange etter hvert.
Austrud framhever den dynamiske Ila D. Patel. – Jeg har nesten aldri sett henne sitte i ro, sa han.
– Vennene mine sier at jeg ikke har ADHD, men hele alfabetet, repliserte hun.

Vegetarmat

Hun innrømmet at hun ble engstelig da reisen til India endelig var bestemt.
– Ja, Peder måtte jo være vegetarianer i to uker, fortalte hun.
– Det ble en opplevelse også i matveien. Jeg spiste godt hver dag, svarte han.
På sin side har hun måttet lære seg norske mattradisjoner. Hun tilbereder like gjerne kjøtt som gome og kompe.
Fått fram gleden
Ila er godt fornøyd med bildene – Austrud har flere hundre av dem.
– Ja, jeg synes han har fått fram gleden i øynene mine, sa hun.
Ila D. Patel har satt tre barn til verden. En bor i Åseral, de andre i Audnedal.
– Men i fjor hadde jeg 162 unger. I år har jeg 148. Det er virkelig et privilegium å være lærer, kommenterer hun til et bilde av seg selv sammen med en liten gruppe av elevene.

Stolthet

Etter forestillingen er Ila D. Patel fornøyd.
– Jo, det ble ikke så verst, sier hun selv.
Til Lyngdals Avis snakker hun om stolthet.
– Jeg er stolt av den indiske kulturen, og jeg er stolt av den norske naturen og nordmenn. Jeg er heldig som har både et moderland og et fedreland, slår hun fast.
Når det kommer til moderlandet India er hun lett å be.
– Jeg har nok hatt med meg minst 50 nordmenn på reise i India. Og så har jeg hatt med meg min indiske familie over hele Norge. Akkurat nå har familiemedlemmer bosatt i Storbritannia vært her. Vi så blant annet Lofoten, forteller hun.
Hun synes ikke hun utleverer for mye av privatlivet gjennom presentasjonen hun og Peder Austrud gjør.
– Jeg har bodd i Norge i 36 år. Det har selvsagt ikke bare vært solskinn. Men jeg tenker jo på det som er bra. Vi velger å få folk til å le med oss. Vi kunne fått dem til å gråte, også, sier Ila D Patel til Lyngdals Avis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...