Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Julesang fra Lyngdal med ukjente vers

PRESTEFRUEN: Guastava Kielland var prestefrue i Lyngdal fra 1837. Hun skrev kjente sanger som «0 jul, med din glede» og «Liten ekorn satt». Foto: Ukjent

Mange lyngdøler vet kanskje at «O jul, med din glede» er Lyngdals egen julesang. Men at sangen har hele fem vers er nok ukjent for de fleste.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

GUSTAVA KIELLAND: Det var Gustava Kielland som skrev «O jul, med din gelde» under sin tid som prestefrue i Lyngdal.

Og selv om de fleste bare kan tre vers av sangen, kan avisa Fædrelandsvennen fortelle at hun faktisk skrev fem vers.

Avbryter prekenen

Sogneprest Ragnhild Synnøve Lied pleier sogar å avbryte prekenen sin under gudstjenesten julaften for å synge den kjente og kjære sangen. Men hun tar heller ikke med mer enn tre vers.

– Jeg har forsøkt å ha dem med, men det ble veldig langt å synge alle versene midt i prekenen. Så nå holder jeg meg til de tre vanlige, sier hun til avisen.

Hun tror grunnen til at de to versene aldri har blitt sunget, rett og slett kan være at det er helt vanlig å velge ut «de to første og det siste» verset på svært mange sanger.

Fardal Klevs utgivelse
De to ukjente versene ble første gang gitt ut i bokform av Ådne Fardal Klev i 2013.

– De to ukjente versene har alltid vært der, men de har aldri før stått på trykk i en bok. Men i 1853 sto de i et blad, forteller Fardal Klev.

2. juledag 2014 ble de to versene forresten publisert av nettopp Ådne Fardal Klev i nettavisen til Lyngdals Avis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...