Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Krevende budsjettarbeid i Audnedal

ORIENTERTE: Kristine Valborgland orienterte formannskapsmedlemmene i Audnedal om budsjettarbeidet. Foto: Lars Rekaa

8. november skal rådmann Kjell Olav Hæåk legge fram sitt budsjettforslag for Audnedals lokalpolitikere.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2018 kl 14:57

MINDRE PENGER: Det er allerede klart at han reelt sett får mindre frie inntekter å rutte med fra staten. I likhet med de de to foregående årene får Audnedal mindre økning i tilskuddene fra staten enn prisstigningen.

Likevel var ikke økonomisjef Kristine Valborgland svartsynt.

– Lykkes med alt

– Hittil har vi lykkes med alt, sa hun da hun orienterte formannskapet om budsjettarbeidet torsdag morgen.

Hun gjorde det likevel klart at Audnedal har utfordringer når historiens siste budsjett nå skal snekres sammen – 2020-budsjettet vil gjelde hele nye Lyngdal.

Budsjettet skal vedtas 13. desember.

Svak vekst

Hun pekte på at mens gjennomsnittet i inntektsøkningen til landets kommuner var 2,9 prosent, får Audnedal neste år en økning på 1,6 prosent. I år hadde Audnedal 1,2 vekst i de frie inntektene, og i 2017 1,3 prosent.

– Hægebostad får større vekst enn Audnedal – det har først og fremst med demografiske forhold å gjøre, forklarte Valborgland.

Det fikk Tønnes Seland (Bygdelista) til å spørre om Lyngdal.

– Statsbudsjettet har visst ikke vært noen suksesshistorie for Lyngdal, heller, bemerket han.

Han fikk langt på vei medhold fra Kristine Valborgland:

– Lyngdal for en vekst i frie inntekter på 2,0 prosent, men burde ligget på 2,8, sa hun.

Jobber med balansen

Hun kunne opplyse at når det gjelder skoler og barnehager, ligger Audnedal foran lærernormen for skolene. I barnehagene må bemanningen økes med 1,6 årsverk.

– Vi jobber nå med å få balanse i driften. Vi har justert deler av budsjettrammen for pris- og lønnsvekst, kunne Valborgland fortelle.

Før hun advarte: – Vi har i øyeblikket ikke reserver og har heller ikke pekt ut satsingsområder.

Når det gjelder de enkelte kommunale institusjoner, ligger det an til en innstramming ved Audnedal bo- og dagsenter på rundt 1 million kroner. Ved Audnedal omsorgssenter skal økte kostnader fondsfinansieres.

Også ved Byremo interkommunale ungdomsskole har det vært et overforbruk knyttet til spesialundervisning. Dette vil det bli tatt høyde for i 2019-budsjettet, men utgiftene skal fordeles mellom Audnedal og Hægebostad kommuner – anslagsvis med halvparten på hver.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...