Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Krevde trygghet i arbeidslivet

NOK MAT: – Kom til Byremo etterpå, vi har nok mat! Ila Patel (til høyre) reagerte spontant da Bjørn Bækkelund fortalte at pizzaleverandøren i Lyngdal hadde sviktet. Foto: Lars Rekaa

Både i Audnedal og i Lyngdal krevde hovedtalerne på 1. mai trygghet i arbeidslivet og slutt på sosial dumping.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2018 kl 22:24

ETT PARTI – TO ARRANGEMENTER: Den tradisjonelle 1. mai-frokosten i Lyngdal ble litt amputert da det viste seg at pizzaleverandøren hadde notert pizzabestillingen til 1. juli!

Det var den triste meldingen Bjørn Bækkelund måtte meddele partifellene under frokosten i rådhuskjelleren i Lyngdal. Heldigvis kunne Ila Patel fra Audnedal redde dagen ved å invitere lyngdølene til 1. mai-arrangementet på Byremo i stedet.

– Vi har nok mat, lovet hun.

Bækkelund kunne dessuten by på kaffe og kaker.

Arbeiderpartilagene i Lyngdal og Audnedal er slått sammen til ett parti, men med store avstander er det naturlig å holde to arrangementer – ett i Lyngdal og ett i Audnedal.

Patel og Bækkelund er henholdsvis leder og sekretær i det nye Lyngdal Arbeiderparti.

1. maifrokost

Frokosten på arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag er en tradisjon i Lyngdal, der det siste demonstrasjonstoget gikk 1. mai 2005.

Morten Ekeland – lyngdøl bosatt i Mandal, og leder i SVs fylkestingsgruppe – var førstemann ut. I sin appell gikk han til frontalangrep mot finanstoppene i landet.

– Det vi kaller en inntekt å leve av, kaller de en utgift, sa han blant annet.

Dagens hovedtaler i Lyngdal var Are Tomasgard fra LO. Han fyller for øvrig 50 år nettopp på 1. mai. Han snakket blant annet om de ekstreme høyrekreftenes frammarsj i Europa. Han valgte å sitere pastor Martin Niemöllers kjente dikt «Likegyldighet»:

«Først tok de kommunistene, men jeg brydde meg ikke, for jeg er ikke kommunist.

Så tok de sosialdemokratene, men jeg brydde meg ikke, for jeg var ikke sosialdemokrat.

Deretter tok de fagforeningsfolkene, men jeg brydde meg ikke, for jeg var ikke fagforeningsmann.

Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg.»

Byremo

Årets 1. mai-aksjon går til Norsk Folkehjelps arbeid. Lederen i folkehjelpa i Mandal – som også omfatter Lyngdal – Ziad Al-Taha, holdt appell og snakket blant annet at om solidaritet og samhold gir styrke.

– Folk forandrer verden, minnet han om.

Synnøve Stulien Lauen fra Audnedal sang til eget pianoakkompagnement, mens Ronny Johnsen ledet allsangen. Eivind Arnt Husøy – også han fra Audnedal – bidro med diktlesning.

Også i gymsalen på Byremo barneskole var det det allsang – og andre musikalske innslag. Det siste sto Merete Åvitsland fra Evje og Eivor Austrud fra Åseral for.

Åseral Arbeiderparti var medarrangør på Byremo, og partilagets leder, Espen Berntsen Øyulvstad, holdt dagens appell.

Dagens hovedtaler på Byremo var Roy Gyberg fra Fagforbundet i Agder. Han startet med en oppfordring til deltakerne om å slutte opp om Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon. Han avla ellers den sittende regjering flere besøk, og minte om at også Arbeiderpartiet nå vil stoppe private selskapers virksomhet i barnevernet – selskaper som ofte er registrert på Cayman Islands og i andre skatteparadiser. Han advarte også om at skattelettelsene regjeringen har gitt, nå begynner å merkes på velferdsgodene.

– Vi skal stoppe den før den gjør enda mer skade, varslet han.

Flest på Byremo

Ila Patel ledet møtet på Byremo. Hun benyttet anledningen til å takke en av sine tidligere engelskelever, Daniel Kvåle, som stilte opp for å styre lydanlegget.

Hun manet til kamp for fagbevegelsen.

– Vi må ta oss samen og take a fight! Når jeg blir ivrig slår jeg ofte om til engelsk – det må dere bare tåle, sa hun.

I Lyngdal var det 30-40 mennesker til stede. På Byremo samlet arrangementet etter hvert nærmere 70.

– Jeg snakket med Bjørn Bækkelund i Lyngdal. De har alltid hatt lavere oppslutning om 1. mai der enn hos oss. I min tid i partiet, har vi aldri vært færre en 65, sier Ila Patel til Lyngdals Avis.

Blant deltakerne i Lyngdal var også en god kontingent audnedøler – og Byremo fikk besøk av en rekke lyngdøler.

Sebildene fra 1. mai i torsdagens papiravis!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...