Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Korshamn-familie mister utsikten

FJERNER UTSIKTEN: Eivind Aavik frykter verdiforringelse av sitt hus når utsikten blir sperret. Opprinnelig plan sa mønehøyde i tråd med garasjen til venstre. Dagens plan sier mønehøyde til det gule merket på stolpen til høyre i bildet. Foto: Lars Rekaa

De mener boligprosjektet kan sette hele planen om å få Korshamn inn på Unescos verdensarvliste i fare. Uansett vil prosjektet få store konsekvenser for nabofamilien.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 20:06

KLAGE: Naboen, Eivind Aavik, kommenterer gjerne saken, som nå har endt som klagesak til møtet i Hovedutvalget for miljø, plan og drift i Lyngdal den 13. mars.

Boligprosjektet det er snakk om, skal bygges av byggmester Tore Berge i Lyngdal i skrenten opp fra bryggeområdet i Korshamn. Lyngdal kommune har tidligere gitt de nødvendige dispensasjoner til prosjektet.

Mønehøyde

Huset vil få en mønehøyde til kote 25,4. Det vil frata nærmeste nabo all utsikt mot havet. Han mener det vil forringe verdien av huset.

– Vi mister havutsikten, sier Aavik, som også er bekymret for vindpåvirkningen av sitt eget hus i Korshamn, som er sterkt utsatt for mye vind.

Han mener akkurat dette problemet kunne vært løst ved å senke mønet med to-tre meter.

Lyngdalsbjørnebær

Han tar også opp miljøstatus for utbyggingen, og påpeker forekomsten av den rødlista bjørnebærarten lyngdalsbjørnebær, som vokste på tomta som nå er klargjort for sprengning. Han påpeker at utbyggeren har fått gjennomført en miljøutredning, men at utrederen, Grimsby naturtjenester, foretok registreringsarbeidet i november, altså utenfor vekstsesong. Da er det ikke mulig å skille på bjørnebærarter.

Da saken var oppe til behandling første gang 28. mai i fjor, ble dispensasjonssøknaden avslått. På møtet ble utseendet til prosjektet et stort tema. På ettersommeren/høsten i fjor kom nye plantegninger, og utbygger ba om ny behandling. Nå var det flate taket endret til et spisst møne og en støttemur gjort litt lavere. Denne gang ble søknaden innvilget.

Revidert plan

Eivind Aavik peker på at den opprinnelige planen omfatter at det skal innredes tre kjøkken.

I igangsettingstillatelsen skriver imidlertid Lyngdal kommune at det ene kjøkkenet er fjernet i reviderte plantegninger, og at det også framgår av de nye tegningene at det er snakk om bare en boenhet.

Veirett

Et springende punkt i saken er veirett. Nabofamilien har en gammel tinglyst veirett som gir adkomst til boligens kjellerinngang. Denne veien ønsker imidlertid Tore Berge å flytte, for å lette adkomsten til en planlagt parkeringsplass ved nybygget. Naboen har motsatt seg dette.

Aavik sier Berges plan stenger denne veien for å skaffe utbygger ekstra parkeringsplasser.

Les også: Mener kommunen ikke tar hensyn til loven

– Da Tore Berge, kjøpte eiendommen i 2015 skrev han under på at vi har denne veiretten. Megleren har imidlertid bekreftet at de har glemt å tinglyse denne retten. Men Berge er bundet av den siden han skrev under kjøpekontrakten, sier Aavik.

Knappe kommentarer

– Jeg forholder meg til de godkjente tillatelser. Det er alt Tore Berge vil si til Lyngdals Avis.

Lyngdal kommunes hovedutvalg for miljø, plan og drift (HMPD) skal behandle saken på sitt møte 13. mars. I saksframlegget foreslår rådmann Norman Udland at dispensasjonsvilkårene endres, slik at Berge pålegges å ta vare på forekomsten av lyngdalsbjørnebær i den nordre enden av tomta.

Han foreslår videre at klagen ikke gis oppsettende virkning – det vil si at klagen ikke skal føre til at byggearbeidene stanses – og at den videresendes til Fylkesmannen i Agder for endelig avgjørelse.

HMPD må blant annet vurdere om veiretten Aavik påberoper seg skal gjelde. Rådmannen mener dessuten det bør være mulig å få til en minnelig ordning mellom partene på dette punktet.

HMPD må også vurdere fordeler og ulemper ved ulike tiltak. For eksempel vil en senkning av mønehøyden være til klagerens (Aaviks) fordel, mens det vil være til utbyggers (Berges) ulempe. Rådmannen mener denne kostnaden er for stor til å bli lagt på utbygger.

Rådmannen vil også overlate til politikerne å avgjøre om en utbygging kan ha negative følger for arbeidet med å få Korshavn inn på Unescos verdensarvliste.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...