Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Konfliktrådet i Agder med rekordmange saker

Foto: Illustrasjonsbilde

Kun Konfliktrådet i Oslo og Akershus hadde flere ungdomsstraffer enn Agder i 2018. Fra 1 sak i 2017 fikk Konfliktrådet i Agder hele 8 ungdomsstraffer til gjennomføring. På landsbasis er 55 unge lovbrytere idømt ungdomsstraff i fjor.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

KONFLIKTRÅD: I tillegg fikk Konfliktrådet i Agder oversendt 23 ungdomsoppfølgingssaker mot 20 året før. Ungdomsoppfølging innebefatter noe mindre alvorlige saker enn ungdomsstraff. Totalt har dermed straffegjennomføringen for ungdom mellom 15 - 18 år økt med 41% i vårt distrikt.

Oppfølgingsbehov

- Det er en trend over hele landet at påtale og domstoler ser verdien av straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Straffereaksjonene gjelder ungdom fra 15-18 år som har begått alvorlige lovbrudd, har et oppfølgingsbehov og er motivert for endring. Straffen består av et ungdomsstormøte hvor ungdommen må møte den/de fornærmede og ta ansvar for sine handlinger, en ungdomsplan med krav til ungdommen og et oppfølgingsteam som følger ungdommen tett i gjennomføringsperioden.

Det skriver leder i Konfliktrådet i Agder, Helge Bie Riber i en oppsummering av 2018.

KONFLIKTER: Leder i Konfliktrådet i Agder Helge Bie Riber. Foto: Arkivbilde

I disse sakene arbeider Konfliktrådet nært med politi, påtale, kriminalomsorg, barnevern, privat nettverk og andre personer og instanser som er involvert i ungdommen liv.

Foto: Illustrasjonsbilde

Fordeling av saker

Ut over straffegjennomføringen fikk vi i Agder henvendelser i 456 saker der en ønsker mekling - en økning på 8% fra året før. 226 av disse er straffesaker, 60 sivile henlagte saker fra politiet og 170 rene sivile saker. Sakene fordeler seg følgende:

  • Naskerisaker 46 saker (9%) - en nedgang fra 75 saker
  • Skadeverk 42 saker (8,5%) - en nedgang fra 60 saker
  • Trusler 41 saker (8,5%) - på nivå med 2018
  • Krenkelser 25 saker (5%) - på nivå med 2018
  • Nærmiljøkonflikter 44 saker (9%) - en økning fra 31 saker
  • Vold 85 saker (17%) - en økning fra 69 saker
  • Økonomiske konflikter 61 saker (12%) - på nivå med 2018

Av andre saker kan vi nevne tyveri av motorvogn (17 saker), ran (4 saker), innbrudd (10 saker), annen vinningskriminalitet (34 saker) og annen konflikt (51 saker). Annen konflikt er f.eks. arbeidskonflikter, familiekonflikter og ordensforstyrrelser.

Statistikken for Agder de senere år viser en bemerkelsesverdig stabilitet i sakstall og fordeling av de ulike sakene. Videre skiller ikke Agder-fylkene seg nevneverdig ut i fra landsstatistikken.

landsplan

Konfliktrådene i Norge har i 2018 mottatt 7854 saker, som er en liten økning fra året før (7710 saker). Voldssaker utgjør den største sakskategorien og omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente til vold i nære relasjoner.

Siden iverksettelsen av ungdomsreaksjonene i juli 2014 er 200 idømt ungdomsstraff og 1495 har fått ungdomsoppfølging. I siste års statsbudsjett ble konfliktrådet styrket med 16 millioner for å bekjempe ungdomskriminalitet. Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging kan dermed bli et enda bedre og viktigere virkemiddel for å hjelpe unge lovbryter til en framtid uten kriminalitet.

Nærmiljøkonflikter ligger stabilt med 737 saker i 2018. Konfliktene dreier seg ofte om støy, trær og bruk av fellesarealer.

Norge har 22 konfliktråd over hele landet med 550 meklere.

Kilde: Konfliktrådet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...