Kommunen krever svar om rorbuer

RORBUER: Siv Aavik (Frp) har flere ganger stilt spørsmål i kommunestyret i Lyngdal vedrørende rorbuene i Korshamn. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

Lyngdal kommune har sendt brev til eiere av leiligheter ved Korshamn rorbuer. Kommunen ønsker avklaring for bruk av dem og har flere spørsmål.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

RORBUER: – Kommunen var her på befaring før sommerferien, og det blir spennende å se hva som kommer ut av dette, sier Siv Aavik.

Les også: Siv ønsker svar om rorbuer i Korshamn

Frp-politikeren har flere ganger stilt spørsmål rundt de over 40 rorbuene i anlegget som ligger idyllisk til like ved sjøen. Manglende branntegninger og store bygningsmessige endringer uten tillatelse er blant avvikene som er funnet tidligere.

Turistanlegg

Fra kommunen heter det i brevet som er sendt ut blant annet:

– Korshavn Rorbuer er i gjeldene reguleringsplan for Revøy Ytre og Midtre regulert som byggeområder for turistanlegg. Vi har ved gjennomgang av vårt byggesaksarkiv ikke funnet vedtak som skulle tilsi at noen av leilighetene er godkjent til annen bruk enn reguleringsformålet i planen.

Les også: Tilsyn avdekker lovbrudd ved Korshamn rorbuer

Men informasjonen kommunen sitter på tyder på at dette ikke er tilfelle i dag.

– Kommunen er informert om at leilighetene i turistanlegget i Korshamn ikke benyttes i tråd med godkjent formål, og kommunen registrerer samtidig at enheter for salg i området tilsynelatende blir markedsført som fritidsboliger.

Aavik forteller at hun slett ikke har noe i mot rorbuene, men mener at slik det er i dag, uten godkjenninger og planer, kan det ikke være.

Derfor håper hun kommunen nå setter foten ned.

– Ja, det håper jeg. Kommunen virker å være på ballen her, og dette kan ikke fortsette som i dag. Derfor håper og tror jeg at kommunen reagerer på hvordan det er nå, sier Siv Aavik til Lyngdals Avis.

Loven

Bygg som i rettslig bindende arealplaner er lagt ut til turistnæring skal brukes til dette formålet. Er byggenes hovedbruk noe annet ,er dette i strid med Plan- og bygningsloven og brudd på gjeldende regelverk.

Les også: – Kritikkverdig at kommunen har brukt så lang tid

Plan- og bygningsloven regulerer ikke hvem som eier bygg. Loven regulerer heller ikke hvor mange dager det må være belegg i leilighetene, men leilighetene må være tilgjengelige for utleie slik arealformålet turistnæring forutsetter.

Salg-tilbakeleie innebærer at bygg godkjent til turistformål blir seksjonert, og at private kjøper leiligheter med avtale om tilbakeleie til bedriften et nærmere spesifisert antall uker i året.

Videre heter det:

– I fortolkningen blir det lagt til grunn følgende vilkår for at rom, leiligheter eller hytter solgt til private med salg-tilbakeleie er i tråd med formålet turistbedrift (næring); Fordi det skjer et salg til private legges det en streng fortolkning til grunn og departementet forutsetter at utleieperioden må være på minst 9 måneder, og at det dessuten må være et vilkår at utleievirksomheten skjer som næringsvirksomhet i fellesdrift. Ut fra den informasjon kommunen har fått, er enhetene ikke tilgjengelige for utleie i fellesdrift.

Nå ber kommunen om en redegjørelse fra eierne om deres enhet nyttes i tråd med reguleringsformålet. Det er også gitt en frist med å svare, og den er satt til 1. oktober.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...