Ingunn Foss på WTO-konferanse: Man kriger ikke mot land man handler med!

HJEMME IGJEN: Ingunn Foss hjemme igjen etter WTO-møtet i Buenos Aires. Foto: Nariat Pashaeva

– Verdens Handelsorganisasjon (WTO) er ikke perfekt. Men den er det beste vi har.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

VERDENSHANDEL: Det sier Ingunn Foss. Høyre-representanten fra Lyngdal var et framtredende medlem av Norges delegasjon da politikere fra hele verden møttes i Buenos Aires i Argentina for å diskutere reglene for handel i verden.

Ingunn Foss deltok på World Trade Organizations ministerkonferanse under den såkalte 11. runden.

Disse konferansene avholdes annethvert år og er det øverste organet i World Trade Organization. WTO ordner med felles regelverk for handel for alle medlemsland. Per i dag er det 164 medlemsland.

Foss sier at det er viktig at alle land kan delta.

– Det er vekst og utvikling som etter min oppfatning skaper stabilitet. Stabilitet forhindrer krig. Man kriger ikke med de man handler med, sier hun.

Ut av fattigdom

En annen side av saken er det faktumet at WTO kan dra fattige ut av fattigdom. Fattige land får mulighet til å konkurere på vertdensmarkedet, og skaffe seg utkomme.

– Det er et felles regelverk som gjelder for alle landene, men det gjøres unntak for landene som kategoriseres i som MUL: Minst Utviklede Land. Disse landene kan da handle uten toll- og andre restriksjoner, forklarer Ingunn Foss.

Videre trekker hun fram kvinnesaksperspektivet.

For den er minst like viktig. Hun sier at man ikke alltid tenker over hvilke muligheter man kan gi kvinnene. Foss mener at om det så er nettsalg eller annen omfattende virksomhet, så starter det først med små prosjekter. Disse prosjektene vokser seg større. I det lange løp vil dette gi kvinnene muligheten til å skape egne inntekter.

– Ikke bare redder man én kvinne ut av fattigdom, men man redder også den kommende generasjonen, sier hun.

Norges posisjon

Også for Norge har WTO hatt en stor betydning. Foss beskriver Norge som et land med naturressurser og som en stor eksportør av fisk.

– Norge er et rikt land på grunn av handel, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at det er handelen som gjør Norge attraktivt. Hun understreker at hvis ingen kjøper trevirke eller fisk, vil det gå dårligere med handelen for Norges del.

Situasjonen i dag er ikke blitt dårligere.

- Norge oppfattes som et redelig land, forklarer Foss. Det vises stor grad av tillit i handelsavtaler der Norge er part.

Til tross for at Norge er et lite land sammenlignet med lang som USA og Kina, stopper det ikke WTO-komiteen fra å tildele Norge store oppgaver under de årlige konferansene.

Under årets møte fikk Norges utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide, æren av å diskutere de store temaene. Hun fikk med seg et team som blant annet tok opp temaer som elektronisk handel, landbruk og ulovlig, uregistrert fiske.

Det sistnevnte temaet var i år et hett diskusjonsemne.

Utfordring

I forhold til andre år gikk ikke årets konferanse like greit. Det er ingen konkrete resultater å vise til fra årets møte.

Grunnen til dette kan ha vært hvordan USA valgte å spille sin rolle i år. Ingunn Foss begrunner denne reaksjonen fra de andre landene med at USA er en tung aktør med en viktig rolle i internasjonal handel.

President Trump har flere ganger uttalt sin misnøye ovenfor WTO-systemet. Under møtet sto USA denne gangen litt på avstand. Dette kom godt fram da USA ikke ville utnevne folk til tvisteløsningskomiteen.

– Likevel kom det fram en representant fra USA og sa at WTO har gjort mye bra. Det ga oss inntrykket av at de kanskje ikke kommer til å trekke seg ut av WTO-samarbeidet.

Foss er positivtinnstilt, men innrømmer at WTO kunne ha vært enda bedre.

– WTO er ikke perfekt, men det er det beste vi har

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...