Helsehus: Godkjent tiltaksplan for forurenset grunn

BERGESLETTA: Det er påvist forurensing i deler av grunnen på Bergesletta. Foto: Per Thime

Det er påvist forurenset grunn på deler av tomta der Helsehuset skal bygges. Nå har kommunen godkjent en tiltaksplan, men med en del vilkår.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

HELSEHUS: Bakgrunnen for saken er de miljøtekniske grunnundersøkelsene som er gjennomført på tomta. De viser forurenset grunn ved Batteriveien 2, 4 og 6.

Undersøkelsene ble gjort i forbindelse med bygging av nye omsorgsboliger på eiendommen. Undersøkelsene ble gjort tidlig i april, og det ble tatt 20 prøver fra 10 prøvepunkter. Resultatene viste at løsmassene består av rene mass og lettere forurensende masser i tilstandsklasse to.

Tiltaksplanen

I og med at det er påvist forurensing er det også utarbeidet en tiltaksplan. Den er forholdsvis omfattende og er på hele 14 punkter.

Den inneholder blant annet:

 • Det skal sørges for at tiltaksområdet som et minimum møter kravene til planlagt arealbruk, se veilederen «Helsebaserte tilstandsklasser for forurenset grunn, TA- 2553/2009».
 • Uakseptabel spredning av miljøgifter fra tiltaksområdet må forhindres under anleggsvirksomheten og etter endt tiltak.
 • Alle forurensede masser som fjernes fra tiltaksområdet, skal leveres til godkjent deponi eller behandlingsanlegg med tillatelse etter forurensningsloven.
 • Anleggsområdet skal være inngjerdet og låst så det ikke er tilgjengelig for

allmennheten.

 • Kommunen skal til enhver tid få adgang til anlegget for inspeksjon.
 • Det skal foreligge en beredskapsplan i tilfelle det oppdages ukjent forurensning i

grunnen eller oppstår akutt forurensning.

 • Det skal være en miljøkonsulent til stede når det graves i forurensede masser.
 • Ved akutt forurensning eller fare for akutt forurensning som følge av tiltak skal den

ansvarlige straks varsle brannvesenet etter forskrift om varsling av akutt forurensning eller fare for akutt forurensning.

Rapportering

I tillegg til punktene over er det også flere, som at hvis det graves opp forurensede masser, må det sørges for at miljøgifter ikke spres.

Men i tillegg kommer også disse punktene:

 • Forurensede masser må ikke blandes med rene masser.
 • Hvis det gjenbrukes/disponeres masser på eiendommen, skal rene masser og masser

med lav forurensningsgrad prioriteres foran masser med høyere forurensningsgrad.

 • Det skal gjennomføres tiltak for å minimere tilstrømming av overflatevann til

byggegroper og etableres rutiner for å håndtere vann i byggegropene (for eksempel etablere sedimentasjonstank og hente inn tillatelse fra kommunen for påslipp til kommunalt avløpsnett).

 • Hvis det mellomlagres forurenset jord, skal den lagres på tiltaksområdet, og på en slik måte at miljøgiftene ikke spres. Mellomlagring av forurensede masser som kan lekke, skal skje på tett bunn og skjermes mot nedbør. Avrenningsvann fra området skal samles opp og vurderes. På bakgrunn av dette må det vurderes om det er nødvendig med ytterligere tiltak for å begrense spredning av miljøgifter. Skal det mellomlagres forurensede masser utenfor tiltaksområdet, må det foreligge tillatelse fra Fylkesmannen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...