Handelen tok seg opp etter ombygging i sentrum

FORNØYD: Kristen Nissen Dragland er fornøyd med 2018-tallene for Bazaren i Alleen. Foto: Per Thime

Handelsstanden i Lyngdal er fornøyd med fjorårets omsetning. Flere bedrifter viser til oppgang i handelen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

HANDELSÅRET: – Vi hadde et tyngre 2017 enn 2018. Ombygging i sentrum var ikke positivt for resultat da, men for 2018 så vi heldigvis en fin økning. Det forteller innehaver av Bazaren, Kristen Nissen Dragland.

Hun har i likhet med andre næringsdrivende gjort opp regnskapet for fjoråret. For interiørbutikken i Alleen viser regnskapet en omsetning på rundt 5,4 millioner kroner.

– Det er en økning på rundt seks prosent og det skal vi si oss fornøyd med, fortsetter hun.

Turister er viktige

For flere butikker i Alleen er det utfordrende å drive selvstendige nisjebutikker. Konkurransen er beinhard med de store kjedebutikkene, som dem i Handelsparken. Derfor setter de også pris på hver eneste kunde.

– Vi må også nevne at vår eksistens som nisjebutikk ikke hadde vært mulig uten våre turister og tilreisende i regionen. De legger igjen en betydelig del, og er uten tvil en viktig og nødvendig brikke i vekst og utvikling i vår region.

Spennende utvikling

Når det gjelder 2019 er det optimisme hos Dragland. Hun trekker frem flere ting som gjør at det er grunn til det.

– Oppgradering av sentrum, Rådhusparken - med lekestativer og isbane – er momenter som er utrolig positive for oss som driver næring. Jo, vi håper at vi i 2019 kan stabilisere omtrent på nivået vi er nå, og aller helst gi litt vekst, sier hun.

Bowling-overskudd

Ute ved Kvavik er det blant annet muligheter for bowling. Lucky Strike har åpent 363 dager i året. Siden Olav B. Løland overtok stedet for snart 14 år siden, er det også investert en god del penger.

– Noen dager er helt klart bedre enn andre, men totalt sett for 2018 så skal vi si oss fornøyd, sier Løland.

For fjoråret viser omsetningen at man nådde seks millioner kroner, noe som er 200 000 bedre enn 2017.

– Det er ikke til å legge skul på at vi har brukt en god del penger her, og har blant annet hatt store kostnader med vedlikehold. Men regnskapet viser heldigvis bra tall for oss.

Lyngdølene bader

Ved Rosfjord ligger Sørlandsbadet. En tørr og ikke minst varm sommer førte til at flere valgte å bade utendørs - i sjø eller vann. Omsetningen nådde 21 millioner kroner, forteller Atle Homme.

– Nedgang på fem prosent i omsetning, men bunnlinjen ser ut til å bli noe bedre enn i 2017. Vi hadde en positiv utvikling gjennom vinteren og våren 2018 i forhold til 2017. Men som kjent ble det en sommer da mange foretrakk utendørsaktiviteter. Sammenlignet med 2017 har vi hatt økning i antall medlemmer det siste halvannet året, men vi har hatt nedgang i dagsbesøket.

Tøffere kamp

Homme ser positivt på 2019, men ser også at det er flere utfordringer.

– Konkurransebildet er i endring. Kampen om gjestenes oppmerksomhet og tiltrekning er tøffere. Det er blitt mer å velge mellom med tanke på fritidsaktiviteter og ting å gjøre på fritiden. Ikke minst er terskelen for å booke en utenlandstur betydelig lavere enn en tur på hytta eller en weekend på et hotell på Sørlandet. Samtidig som både Sørlandsbadet samt Lyngdal og regionen må utvikle sin attraktivitet for å trekke gjester og turister inn til seg.

Positivt hos Kiwi og Coop

De store kjedene innen dagligvarehandel oppgir normalt ikke tallene for de lokale butikkene. Det gjør verken Coop Extra eller Coop Obs i Handelsparken.

Kay Arne Rakstang er regiondirektør i Coop Sørvest.

– Vi kommenterer normalt ikke omsetningstall på de enkelte butikkene, men jeg kan bekrefte at vi hadde en svært hyggelig omsetningsvekst også i 2018 når det gjelder Obs i Handelsparken, sier han til Lyngdals Avis.

For Coop Extra i Alleen ønsker han heller ikke å snakke om tall.

– På vår Extra i Alleen startet vi året i fjor med en større ombygging for å tilrettelegge for Vinmonopolet. Arbeidet foregikk hele første kvartal 2018. Dette førte til svikt i omsetning i den perioden som vi ikke lyktes med å hente inn i løpet av året.

I Agnefestveien er det Øyvind Berntsen som styrer Kiwi-butikken. Han ser tilbake på et godt år.

– Vi hadde en omsetning på 60 millioner kroner, og det er faktisk en fin økning hele 11 prosent i forhold til 2017, så vi er godt fornøyd, sier Berntsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...