Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Går til kamp mot nye vindmølleplaner

500 METER: Berit og Jon Salamonsen på Grummedal risikerer å bli omringet av vindmøller. Dersom en 200 meter høy vindmølle kommr på heia bak huset, vil den rage 500 meter over sjøen! Foto: Lars Rekaa

Grunneierne på heia over Lenefjorden går til kamp mot Norsk Vind Energi AS. Jon-Sverre Salamonsen kaller firmaets framgangsmåte uetisk.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2019 kl 21:36

E39: Mens E39-prosessen fortsatt pågår, har Stavanger-firmaet begynt å jobbe med planene for en stor vindkraftutbygging på heia over Lenefjorden.

Tidspunktet for vindkraftplanen faller grunneierne tungt for brystet. Ikke minst gjelder det Jon-Sverre Salamonsen og kona Berit Salamonsen på Grummedal. De har fått beskjed om at E39-utbyggingen gjør at hele gården dere må flyttes!

To kommuner

Utbyggingen vil berøre en rekke grunneiere både i Lyngdal og Lindesnes. På Lyngdal-sida er motstanden total.

Les også: Kommunen har ikke behandlet vindmølleplaner
En rekke grunneiere i de to kommunene er invitert til et møte på Lindesnes Havhotell på Båly. De stilles til utsikt store leieinntekter dersom de stiller arealer til disposisjon for vindmøllene.

Må flytte gården

Familien Salamonsen på to voksne og tre barn – også barna etter hvert voksne – har brukt de siste 20-30 årene på å bygge opp gården. De satser hovedsakelig på skogsdrift på et 350 mål område med svært god bonitet. I tillegg har broren Dag mellom to og fem kalver gående på beite i Grummedal hver sommer.

– E39 har tatt på kreftene, jeg vet nesten ikke om jeg orker å ta kampen mot vindmøllene på toppen av dette, sier Jon Salamonsen.

Han er likevel klar på at han misliker Norsk Vind Energis utspill sterkt. Han sier at han føler at selskapet utnytter situasjonen der folk står til halsen i E39-utbyggingen, slik at de ikke orker å gå inn i vindkraftsaken.

– Jeg vet ikke om jeg har krefter ti denne saken på toppen av motorveien. Derfor mener jeg framgangsmåten er uetisk, sier Salamonsen.

10-12 turbiner

Det er ikke norsk Vind Energi enig i. Prosjektutvikler Arne Fredrik Lånke sier at det var nettopp fordi E39-utbyggingen medfører omfattende naturinngrep i området, at selskapet ser på heia over Lenefjorden.

– Hvis grunneierne er i mot, vil vi respektere det, sier Lånke til Lyngdals Avis.

Prosjektutvikler Martin Westin er den som har jobbet tettest mot en mulig utbygging i Lyngdal og Lindesnes. Han sier at selskapet må få ja fra nok grunneiere til at det kan settes opp 10-12 vindturbiner for at det skal være interessant.

– Vi kan se at spørsmål om en vindmøllepark kan være en ekstra belastning for folk som står oppe i E39-prosessen. Men vi har altså valgt å gjøre det slik fordi motorveien i utgangspunktet betyr omfattende naturinngrep, sier Westin.

Han legger til at Norsk Vind Energi forutsetter frivillige avtaler, både for plassering av vindturbiner og for nødvendig bygging av anleggsveier for drift og vedlikehold. – Det er ikke aktuelt for oss å ekspropriere, sier han.

Kommunal motstand

Westin sier også at selskapet ønsker å ha støtte fra kommunene før de setter i gang et prosjekt.

Det får Norsk Vind Energi neppe fra Lyngdal. Lokalpolitiker e har tidligere enstemmig sagt nei til vindkraftprosjektet på Kvinesheia.

Les også: Lyngdals Avis mener:

– Jeg kan ikke tenke meg at vi vil si ja til dette, sier Høyres gruppeleder i kommunestyret, Roger Abusland.

– Vi har to Inon-områder (Inon – inngrepsfrie naturområder i Norge) i Lyngdal, Kvinesheia og dette området. Her har folk problemer med få love til å bygge et tilbygg til hyttene sine. Da kan vi ikke tillate en vindmøllepark, sier Abusland.

Les mer i torsdagens papiravis!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...