Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

SKUTT: Roger Abusland er en ivrig jeger, og straks er det klart for årets begivenhet, nemlig elgjakta. Foto: Privat

«Første gang jeg var med på jakt, sovna pappa»

Han er en av mange ivrige jegere, og når elgjakta står for døren er Roger Abusland mer enn klar. I siktet har han 25 elg.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

ELGJAKT: – Jeg var bare fem år da jeg var med for første gang på jakt. Hjemme på Abusland skulle jeg være med min far på harejakt. Det var en tidlig morgen og far sovna under treet ute i skogen. Jeg hadde fått streng beskjed om å ikke bruke høye lyder. Men da haren kom forbi dunket jeg han i skulderen. Da våknet han, grep etter våpenet og traff haren 20-30 meter lenger unna, sier han.

Det var bare starten på en interesse for jakt for Abusland. Siden har det blitt mer.

I startgropa

Datoen er 25. september, og det telles med andre ord ned til starten av jaktsesongen for elg. I Vest-Agder ble det i fjor skutt 663 elg. 67 av disse ble felt i Abuslands hjemkommune, Lyngdal.

– De siste ukene har jeg drevet en del skytetrening for å være godt forberedt til sesongen. Her i Lyngdal er det tildelt en kvote på 84 dyr denne sesongen, men jeg jakter flere steder og bruker en del tid frem mot 23. desember - da slutter jakta.

Bruker ferie

Roger Abusland er kjent for å ha forholdsvis mange jern i ilden. Daglig leder i Lyngdal IL, kommunestyrerepresentant for Høyre, og i tillegg er han selvstendig næringsdrivende.

– Men når elgjakta kommer, da tar jeg ut en del ferie og bruker omtrent hver eneste helg på jakt. Det er trivelig og ikke minst er det sosialt. Selv skal jeg reise bort en del av tiden, blant annet til Tynset og Rendalen i Hedmark, samt en tur til Sverige, forteller han mens han teller på fingrene hvor mange elg det kan bli på ham og jaktkameratene han reiser med.

PÅ TUR: Roger Abusland fører an i front for jaktlaget. Snart er det ut på nye eventyr. Foto: Privat

Felte elg i 2017

Her i distriktet blir det hvert år felt en god del elg i sesongen. Lyngdal er en av kommunene i Vest-Agder hvor det felles mest. Men det finnes også kommuner i fylket som har mer. For i fjor var tallene for felte elg i noen av dem følgende:

Kvinesdal 101, Marnardal 75, Lyngdal 67, Åseral 62, Audnedal 45 og Farsund 15.

– Vi er en gjeng som skal blant annet til Hedmarken. Området det skal jaktes i er gedigent, for det er snakk om over 130 000 mål. Det vanlige er å felle en elg per 4500 mål - så her blir det spennende å se hva vi får til, sier Abusland.

Tradisjoner

Elgjakta er for mange en flott tradisjon, det gjelder også for Roger Abusland og hans jaktvenner. Første dag av jakta er det på tur. Handling av litt proviant som poteter og saus, og kanskje litt i termosen. Men ikke kjøtt.

– Der har vi en regel, nemlig at det første måltidet skal være elg, og den skal IKKE være kjøpt med eller tatt opp av fryseboksen fra en tidligere jakt. Nyskutt og godt tilberedt skal den være! Elgbiff er godt og kan spises i alle varianter, også lettstekt, medium rå. Men det har vel hendt at vi har sittet og spist poteter og saus, fordi elgen ikke dukket opp til måltidet, humrer han.

Strenge regler

Under ordinær jakt og felling kan det bare brukes rifle og haglevåpen med ladning av krutt.

– Jeg bruker ei rifle til jakten, ei rifle jeg fikk da jeg var 16 år gammel. Den fungerer veldig bra også i dag. Man kan kjøpe rimelige våpen fra rundt 7000 kroner og oppover.

Og så skal man jo ha på seg klær, og ha annet utstyr.

Jaktdress, ryggsekk, håndkikkert, jaktradio, støvler, kniv, viltpose og slaktesett for å nevne noe.

– Det er viktig å være godt kledd. Jeg skal blant annet opp i 1000 meters høyde allerede i begynnelsen av jakta. Der er det trolig allerede snø, så det gjelder også å være kledd etter forholdene. Noe vi selvfølgelig er.

Når jakta er over 23. desember håper han å ha fylt opp fryseboksen med godt kjøtt.

– Vi vet jo aldri på forhånd hva det blir, og det er jo litt av spenningen. Men jeg har tre-fire frysebokser og håper å fylle på.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...