Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Filmklubbens jubileumsgave til medlemmene: Ønskereprise!

TENKER FRAMOVER: Styret er allerede i gang med å plukke ut filmer til vårsesongen, sier lederen i Lyngdal filmklubb, Petter Røren. Foto: Lars Rekaa

Lyngdal filmklubb er 15 år i år. I den anledning har medlemmene fått velge seg ute en ønskereprise.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

FILM: Valget falt på «Cinema Paradiso». Den italienske klassikeren runder også år. Det er 30 år siden premieren. Og den anledningen vises en helt nyrestaurert utgave av filmen for publikum i Lyngdal.

Det er ikke alle filmklubber i landet som rekker å runde 15 år.

Entusiastene

– Nei, klubbene startes ofte av entusiaster, og sovner hen når entusiastene ikke orker mer, sier lederen i Lyngdal filmklubb, Petter Røren.

– Heldigvis er det manges som vekkes til live igjen, også, legger han til.

Han har få problemer med å erkjenne at han hører til entusiastene. Men i Lyngdal har altså klubben holdt på i 15 år.

– Men her har vi etter hvert fått et meget dyktig styre på banen, også, sier han.

Nye filmer

Høstprogrammet i klubben er nå klart. Bortsett fra «Cinema Paradiso», er det bare nyere filmer, filmer med premiere i 2017 og 2018.

– Det har nok blitt en trend, sier Røren.

– Både filmbyråer og enkelte kinosjefer har blitt skeptiske til å ta inn smale filmer, selv om det er snakk om filmer av høy kunstnerisk kvalitet. Lyngdal filmklubb og andre føler en forpliktelse til å sørge for at også disse filmene får kinovisning, sier Petter Røren.

Van Gogh

Alle filmene som vises av Lyngdal filmklubb vises på mandager klokka 19.00.

De kommer fra ulike land, og dekker ulike genre.

Mandag 3. september er det klart for «Loving Vincent».

– Dette er jo en helt unik film. Profesjonelle malere har omskapt spillefilmen til maleri, med van Goghs egne teknikker. Noe slikt har aldri vært forsøkt før, sier Røren.

«Loving Vincent» er polsk, men dialogen er på engelsk. Filmen, som ble laget i 2017, er regissert av Dorota Kobiela og Hugh Welchman.

– Kunstforeningene i Lyngdal og Farsund er spesielt invitert til visningen, opplyser Petter Røren.

Høyeste score

Neste film ut er faktisk den filmen som har oppnådd høyest score for kvalitet på Rotten Tomatoes – noensinne. «Lady Bird» behandler det vanskelige mor-datterforholdet med humor.

Saoirse Ronan spåiller forøvrig bærende roller både i «Lady Bird» og «Loving Vincent».

Filmen, som er amerikansk, vises den 17. september.

Norsk-polsk dokumentar

Det er en snev av «Heftig og begeistret» over den norsk-polske dokumentarfilmen som skal vises 8. oktober, mener Petter Røren.

«Bjarne vil ikke på film» er fortellingen om hvordan en utenlandsk kvinne med filmkamera invaderer livet til sin nabo Bjarne. Hun spør om liv og død, håp og drømmer. Han spør om hun ikke snart kan holde opp. Når kvinnen bak kamera nekter å gi seg, oppstår det et sjeldent samspill – fullt av absurditeter, varme, alvor og humor.

Farvel

«Phantom Thread» er Daniel Day-Lewis avskjed med film.

I denne amerikanske filmen fra 2017 spiller han en motedesigner som innleder et forhold til en servitør. Filmen henter handlingen fra Londons moteverden i 1954.

Paul Thoimas Anderson har regissert filmen.

For de frankofile

5. november må de frankofile kjenne sin besøkelsestid. viser Lyngdal filmklubb «Vokterskene».

– Filmen er en estetisk nytelse, sier Petter Røren.

«Vokterskene» fra 2017 forteller historien om den franske landsbygda i 2015, under Den første verdenskrig. Menn i stridsdyktig alder er sendt til fronten. Hjemme er det kvinnene som må ta ansvaret for all produksjon.

Xavier Beauvois har regien.

Sverige

– Ubehagelig, men morsom, er Petter Rørens dom over «The Square», svenske Ruben Östlunds film fra 2017.

Filmen vant gullpalmen i Cannes i fjor, og er Sveriges kandidat til årets Oscar.

Ønskereprisen

Så er det altså klart for ønskereprisen.

Det er Lyngdal filmklubbs egne medlemmer som har stemt fram «Cinema Pradiso» som sesongens siste film. Filmen vant både Oscar og Juryens store pris i Cannes i 1989, året etter premieren.

– Filmen kan ses om igjen og om igjen. Du ler og griner hver gang, sier Petter Røren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...