Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Fem avvik for Ribe Betong i Lyngdal

IKKE PÅ STELL: Ribe Betong i Lyngdal fikk mange anmerkninger Fylkesmannen hadde inspeksjon i slutten av mars. Foto: Lars Rekaa

Fylkesmannen i Agder er ikke fornøyd med forholdene ved Ribe Betong, avdeling Lyngdal. Virksomheten har flere mangler

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

INSPEKSJON: Firmaet sier til Lyngdals Avis at de tar saken på stort alvor.

29. mars var Fylkesmannen på inspeksjon ved bedriften i Lyngdal. Etter runden ved bedriften ble det notert ned flere avvik - fem i tallet. Det viste seg at Fylkesmannen hadde flere anmerkninger å komme med. Det dreier seg både om forurensing og håndtering av farlig avfall.

  • Virksomheten mangler en stedsspesifikk risikovurdering for ytre miljø.
  • Ansvarsfordelingen med hensyn til vedlikehold og kontroll av sedimentasjonsbasseng er uklar.
  • Virksomhetens håndtering av kjemikalier kan medføre fare for forurensning.
  • Virksomheten mangler et system for håndtering av farlig avfall.
  • Håndtering av slam er ikke i tråd med avfallsregelverket.

Tar det på alvor

Ribe Betong har flere avdelinger, blant annet en i Lyngdal. Ingrid Stenbråten er selskapets HMS-ansvarlige og var med på inspeksjonsrunden ved foretaket i Lyngdal.

– Jeg har lest rapporten og vi skal gi en tilbakemelding tilbake til Fylkesmannen. Dette er noe vi tar på alvor, men vi mener det er ting i rapporten som kommer feil ut, sier hun til Lyngdals Avis.

Deler av rapporten går også tilbake til 2016 da det var tilsynsaksjon hvor det ble fire avvik samme sted.

Omfattende rapport

Tilsynsrapporten mot bedriften er omfattende og notatene mange. Bedriftens anlegg i Lyngdal ligger på Akersmyr, like ved Litleåna. I rapporten står det blant annet at virksomheten mangler en stedsspesifikk risikovurdering for ytre miljø.

Fylkesmannen peker at Ribe Betong har Litleåna som resipient. Elven er lakse- og sjøørretførende, og dermed sårbar for nedslamming og kjemisk forurensning.

– Mangler i internkontrollsystemet ble også påpekt etter tilsyn i 2016. Vi anser dette for å være et alvorlig avvik ettersom vaskevann fra betongproduksjon kan være basisk og inneholde både slampartikler og tungmetaller. Vaskevannet kan også inneholde oljeprodukter, da Ribe betong ikke har oljeutskiller på sitt anlegg i Lyngdal, skriver Fylkesmannen..

Forurensing

Ifølge rapporten er myndighetene heller ikke fornøyde med bedriftens håndtering av kjemikalier.

– Under tilsynet 29. mars ble det observert tre kjemikaliebeholdere med retarderende tilsetningsstoffer. Beholderne var derimot ment for, og merket, «AdBlue», et stoff som tilsettes dieselbilene for å omdanne ammoniakk til karbondioksid. Kjemikaliebeholderne var plassert på kanten av en stenmur av betongblokker og var dermed ikke sikret. Etter Fylkesmannens syn kan plasseringen og lagringen medføre fare for forurensning ved lekkasje eller andre uhell.

Avvikene skal ifølge rapporten være rett innen 31. mai. Skjer ikke det, trues Ribe Betong med en tvangsmulkt på 20 000 kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...