Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Feiret jul på vakt i 21 minus i Øst-Finnmark

SOLDAT I NORD: Roberto Bustamante (20) gjennomfører førstegangstjenesten i Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Årets julaften ble tilbrakt på vakt. Foto: Privat

For Roberto Bustamante (20) ble årets julefeiring noe litt utenom det vanlige.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2017 kl 12:04

Lyngdølen avtjener nemlig førstegangstjenesten sin på grensevakt i Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Hovedoppdraget er å vokte den 196 kilometer lange grensen mot Russland. En slik oppgave tar ikke akkurat juleferie.

– Ja, det blir en litt annerledes julaften enn vanlig. Jeg vil jo helst være hjemme i Lyngdal, men du får ikke alltid viljen din. Familien vil så klart ha meg hjem, men noen må jo passe på grensa, sier Bustamante på telefon fra Øst-Finnmark.

Julestemning

20-åringen sier at det er rundt 40 soldater i hans kompani som tilbringer julaften i militæret.

– Julestemninga er på topp! Vi prøver å gjøre det beste ut av det. Vi ser film, lager pepperkakehus og har skikkelig julemiddag når vi er ferdige på vakt, så det er god stemning her, opplyser han.

Bustamante er faktisk ikke eneste lyngdøl som tjenestegjør i Sør-Varanger. Både han og Bård Even Salamonsen (21) begynte samtidig i GSV. Salamonsen har imidlertid fått fri på julaften.

Godt og kaldt

Mens Lyngdal nesten opplevde tosifret antall plussgrader og regn på julaften, var det andre boller ved russergrensa.

– I dag har det vært 21 minus. For å si det sånn så har jeg ikke vært så mye ute, og jeg holder meg mest inne. Men det er sinnssykt kaldt ute, forteller soldaten.

Heldigvis for Bustamante slipper han å stå på vakt ute.

– Det går faktisk helt fint å jobbe på julaften. Det er god stemning, og vi gjør vi ikke så veldig mye. Jeg tror det er verre for de som er på vakt ute, sier han

Etterlengtet permisjon

Når man er i førstegangstjenesten, pleier man å få enten julaften eller nyttårsaften fri. Bustamante er tydelig at det skal bli skikkelig godt med litt permisjon fra militæret igjen. Den begynner 29. desember.

– Jeg har vært på tjeneste siden 24. oktober, så det skal bli skikkelig deilig med perm, sier han.

20-åringen er ferdig med førstegangstjenesten rundt 19. januar.

– Jeg trives her, men det blir deilig å komme hjem til Lyngdal. Jeg savner Sørlandet, avslutter Roberto Bustamante.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...