Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Får beholde rabatt i nytt bomselskap

KVINESHEIA: Bomstasjonen på E39 på Kvinesheia Foto: SVEIN LØVLAND

For bommene i Listerpakken fortsetter dagens takst- og rabattsystem uendret ut innkrevingsperioden (2020) selv om bompengeselskapet nå blir innlemmet i Ferde AS.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

BOMPENGER: Nytt takst- og rabattsystem innebærer fjerning av forskuddsinnbetaling med høye rabatter, omlegging til 20 prosent brikkerabatt for takstgruppe 1 (biler) og ingen brikkerabatt for takstgruppe 2 (lastebiler). I forbindelse med forlengelsen (2019) av bompengeinnkrevingen i Kristiansandsregionen, vil det nye takst og rabattsystemet bli gjennomført. Timesregel og månedstak vil bli videreført som i dag. For bommene i Listerpakken fortsetter dagens takst- og rabattsystem uendret ut innkrevingsperioden (2020).

Fylkesrådmannen sitter i styret i Ferde AS og har meldt seg inhabil i saken om status for bompengereformen som fylkespolitikerne skal få fremlagt før sommerferien. Fylkesordfører fremmer derfor saken. I styret for BT signaal AS sitter Lise Solgaard (Vest-Agder).

Fylkesordfører mener gjennomføringen av bompengereformen i sørvest er godt i gang. Det regionale bompengeselskapet er operativt og salg av aksjene i de lokale bompengeselskapene er gjennomført.

– Det er en relativt komplisert og tidkrevende prosess å gjennomføre reformen. Mange aktører er involvert og ansvaret er delt mellom selskap, kommuner, stat og fylkeskommuner. Banker og andre kontraktsparter har også sine interessenter. Det gjenstår fremdeles flere elementer som ennå ikke er tilstrekkelig avklart fra statens side overfor de nye regionale bompengeselskapene, opplyser fylkesordfører Terje Damman i sin vurdering av saken.

Den statlige initierte bompengereformen, som er forankret i Meld. St. 25 (2014‒2015) «På rett vei — Reformer i veisektoren», inneholder fem elementer:

  • etablering av fem regionale bompengeselskap
  • utskilling av utstederfunksjonen i bompenge selskapene
  • mer optimal organisering (arbeidsfordeling mellom Statens vegvesen og selskapene)
  • ny takst- og rabattstruktur
  • statlige incentivordninger

Samlet i Ferde AS

Fylkestinget har vedtatt å opprette et regionalt bompengeselskap og Vest- Agder fylkeskommune gikk inn på eiersiden med 20 % av aksjene (1/5), sammen med de fire andre fylkeskommunene i bompengeregionen. Fylkestinget ba også om at de lokale bompengeselskapene i Vest-Agder raskt ble innlemmet i det nye selskapet, at driftsselskapet på Agder, Agder Bomdrift AS ble en del av det nye regionale selskapet og at arbeidsplassene her forblir i Kristiansandsregionen. Alle disse forholdene er oppfylt.

BOM: Det er nå etablert fem regionale bompengeselskap. Ferde AS dekker Agder, Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane

Fylkestinget har også stilt garanti fra Vest-Agder fylkeskommune for låneopptak på inntil 19 mill. kr i det nye regionale bompengeselskapet. De andre fire fylkeskommunene gjorde tilsvarende vedtak. Det nye regionale bompengeselskapet lånte 75 mill. kr til kjøp av driftsselskapet BT Signaal AS.

Godkjente navneendring

Fylkestinget godkjente også at Vest-Agder fylkeskommune selger sine aksjer i de to lokale bompengeselskapene, Nye Kristiansand bompengeselskap AS og Lister Bompengeselskap AS, til det nye regionale bompengeselskapet.

Fylkestinget godkjente også navneendring av det nye regionale bompengeselskapet fra Sørvest Bomvegselskap AS til Ferde AS. Videre ble kommersielle deler av virksomheten som BT Signaal AS drev, skilt ut i et eget selskap; Sørvest Ferge/(nye) BT Signaal AS. Sammen med de andre fire fylkeskommunene gikk Vest-Agder fylkeskommune inn på eiersiden i dette selskapet og kjøpte aksjer for 1.056.302 kroner

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...