Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Dette venter på Stortinget i høst

STORTINGSREPRESENTANT: Hans Fredrik Grøvan på besøk i Lyngdals Avis-redaksjonen. Foto: Linn Emilie Kalleberg Mydland

Lyngdals Avis har intervjuet Hans Fredrik Grøvan (Krf) for å høre om hva som venter på Stortinget i høst og hva som vil bli viktig for Lyngdal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

STORTINGET: En travel Grøvan kommer hektisk inn til redaksjonen, rett fra møte.

Kanskje den største saken i høst blir nok budsjettet.

– Det er jo alltid spennende forteller han.

Nå som det er en mindretallsregjering, så er jo regjeringspartiene avhenginge av flertall på Stortinget, og regner nok med at Krf også i år vil være med å samarbeide.

Tre store saker

I høst forteller Grøvan at det er tre andre store saker, som også vil bli viktige.

I dag har vi 19 fylker. En stor sak på Stortinget er jo at disse skal bli slått sammen til 11 regioner. Så da vil vi bli Agder-reginon, som vil bestå v både Aust- og Vest-Agder. Regjeringen skal fordele hvilke oppgaver regionene skal ha. Disse skal regjeringen allerede begynne å planlegge i høst. Etter dette vil saken gå videre til Stortinget for godkjenning.

– Det vil bli mye lettere at det som skjer lokalt også vil bli bestemt i nærmiljøet, forteller Grøvan. Det har Agder fylkene gjort – de har frivillig bestemt seg for å gå sammen.

I dag har regionene blant annet ansvar for skole og helsetjeneste. Nå vil enda flere oppgaver bli fordelt.

Ny tro- og livsynslov

Regjeringen skal fordele penger til forskjellige trosamfunn som den norske kirke og andre menigheter. Ett forslag er at regjeringen ikke skal gi statstøtte til de menighetene med mindre en 500 medlemmer.

– Alle med mer en 10 medlemer burde få støtte, mener Hans Fredrik Grøvan.

Et annet forslag som regjeringa kommer med er at medlemer som er under 15 år ikke kan regnes som medlemmer. Dette vil gjøre at barn og ungdomsarbeid kanskje ikke får støtte fra staten. KrF mener at det ikke burde være aldersgrenser på det.

Unge asylsøkere

Unge asylsøkere som kommer til Norge får skolegang. Det har de mens de venter på svar om de får lov å bo i Norge. Hvis de får avslag mister de retten på skolegang. Unge asylsøkere som får avslag kan det ta flere måneder eller år før blir sendt ut av landet. Det betyr at disse ungdommene vil stå lenge uten skoleplass.

– Jeg mener at de har rett på skolegang helt til de blir tatt ut av landet. Da får de lært mye mer til de kommer til et nytt land igjen, sier Grøvan.

– Dette er jo en av menneskerettighetene, og mener det er veldig viktig at de får utdanning og kompetanse, i en slik vanskelig situasjon.

Viktig for Lyngdal

En sak som er viktig for Lyngdal er utbyggingen av E39. Grøvan forteller at det i løpet av 2018/2019 vil det bli startet utbygging på E39, fra Kristiansand til Mandal. Denne strekningen skal stå ferdig rundt 2022.

– Først etter det vil man starte på utbyggingen langs E39 videre mot Lyngdal, sier han, og legger til at også den utbygningen som starter nå, har betydning for lyngdøler på reise østover.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...