Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Da barna vandret på leting etter jobb

GUIDET TUR: Reidar Vrålstad er den lokale guiden som tar med seg folk på en del turer. Denne uke guidet han en skoleklasse fra Søgne på en fire kilometer lang tur på stien barnevandrerne brukte. Foto: Per Thime

De var ganske mange, de små barna som gikk og gikk for å lete etter jobb på gårder på Agder. Nå er det snart sesongstart igjen for Barnevandrersenteret på Konsmo

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2018 kl 10:26

BARNEVANDRING: – De gikk og gikk, fikk seg jobber og kunne være borte i flere måneder hver sommer. Den yngste gutten var bare syv år gammel da han la ut på tur. De kom fra store deler av Vest-Agder; Kvinesdal, Lyngdal, Audnedal og flere andre steder. De gikk fra vest mot øst - helt til barnevandrerstien endte ved Grimstad. Starten av stien er i Kvinesdal.

– Vi er tilbake på 1800-tallet, men helt frem til 1910 kunne man se flokker av barn som vandret på Agder, alle på leting etter jobber på gårder, sier Åse Marit Helle, som er leder for stiftelsen rundt senteret.

Flere historier

Det er mange som har gått stien mellom Kvinedal og Grimstad. 13 mil på beina, og ofte uten sko. Historiene er mange, men fortellingene dreier seg om barn som ble sendt ut for å jobbe.

I Vest-Agder var det på den tiden mye fattigdom - og en del av oppdragelsen kunne da være å sende barna bort for å tjene eller gjete på det som gjerne ble omtalt som Austlandet, som i dette tilfelle kunne være Grimstad.

Kjentmann

I dag er det etter hvert blitt populært å gå den lange løypa, eller man kan velge en kortere etappe. Tidligere denne uken var den femteklasse fra Søgne på besøk på senteret. Sammen med guide Reidar Vrålstad tok de en kortere del av barnevandrerstien i solskinnet. Fire kilometer gange i terrenget ventet elevene, men en rast her og der.

– Dette er noe av det artigste jeg er med på. Historien om barnevandrerne kjenner jeg godt til. På en sommer kunne ungene tjene kanskje 20 til 30 kroner til sammen, og det etter mye hardt arbeid, sier Vrålstad.

Han kjenner områdene barnevandrerne gikk i. 75-åringen har jobbet i skogen siden han var 14 år gammel, og gjør det ennå.

– Jeg synes jo det er viktig å ta vare på en del av historien her, og for Konsmo er jo dette noe som en del vet noe om, fortsetter mannen som også har blitt tildelt både Kongens Fortjenestemedalje og Kulturprisen for Audnedal.

Godt besøk

I sommer er det igjen åpne lokaler ved den gamle postgården på Konsmo. Da kommer turistene.

[img15196MF]

– Vi har hver sommer to ansatte som har sommerjobb, og de besøkende kommer fra ulike steder. Men det kommer en del rogalendinger på busstur, men også fra flere andre steder i landet, avslutter Åse Marit Helle.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...