Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Bygg og bo: Skreddersøm for byggherren

FABRIKKEN: Konsmo fabrikker på industriområdet på Helle, like nord for Konsmo. Foto: Lars Rekaa

Mye har skjedd siden typehusene inntok det norske markedet for 50-60 år siden. Den gang kunne et selskap bygge ut store felt der den eneste forskjellen mellom husene var fargene utvendig og innvendig.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

STORE ENDRINGER: Med dagens trender varierer ikke fargene like mye. Men i 2018 nytter det ikke å forsøke å selge hele felt fullt av like hus.

- Et visittkort

- Nei, det er skreddersøm som gjelder. Huskatalogen vår er på mange måter bare visittkortet vårt - et utgangspunkt for byggherren, sier Simon Nodevik ved Konsmo fabrikker.

Konsmo-bedriften hører med til de større husleverandørene i landet, og har Sørlandet og deler av Østlandet som sine viktigste markeder.

SKREDDERSØM: Simon Nodevig er opptatt av å skreddersy hus etter byggherrenes ønsker. Foto: Lars Rekaa

Som en følge av skreddersømmen sysselsetter Konsmo fabrikker tre-fire arkitekter og flere bygningsingeniører som alle har mer enn nok å gjøre. På Helle i Audnedal arbeider det ellers drøyt 100 mennesker ved hjørnesteinsbedriften. Rundt i landet har bedriften ytterligere drøyt 60 mennesker sysselsatt i snekkerlag og som selgere.

Areal form og farge

- Etter at byggherren har bestemt seg for et utgangspunkt, kommer en av våre huskonsulenter på besøk. Vi gjennomfører grundige intervjuer med byggherren, slik at vi er sikre på at vi kjenner ønskene til bunns.

PRODUKSJON: Kim Hårtveit (til venstre) og Trygve Haga bygger hus på fabrikken i Audnedal. Foto: Lars Rekaa

- Deretter begynner våre folk å tegne huset for ham eller henne. Vi kan gjøre alle slags variasjoner, inkludert øke arealet. Vi har ingen begrensninger, hverken på areal eller form eller farge, sier han.

Først når byggherren er fornøyd, begynne produksjonen her på Konsmo.

- Vi bygger mye av huset som ferdige elementer med ferdig monterte dører, vinduer og kledningen leverer vi gjerne som pre-cut materialer. Takstolene produserer vi også her på fabrikken, sier Nodevik.

- Det er dette som er dagens måte å bygge hus på. Vi produserer mellom 150 og 200 hus i året, sier han.

FAGFOLK: Annette Byre er bygningsingeniør, og en av dem som sørger for at huskjøpere får ønskene sine oppfyllt.

Han sier at dagens trender går mot funkishus, gjerne med delvis flate tak. Men selv er han glad for at det fortsatt er et marked for hus med loft og takstoler.

- Vi bor tross alt på Sørlandet og har rike tradisjoner, sier han.

Spesialiteter

Konsmo fabrikker har dessuten et par spesialområder der de er virkelig store. Blant annet bygger bedriften ferdige hytter til teknisk utstyr, blant annet til basestasjoner for mobilnettet.

- Vi har snart levert 2000 slike hytter til mobilopereratører. I tillegg har vi levert 150 til jernbanen, forteller Nodevik.

Barnehager er en annen spesialitet. Konsmo fabrikker lager modulbygg, ferdigmonterte moduler, som er spesialberegnet for skoler og barnehager.

LYNGDAL: Geir Beer Svendsen jobber med en modulbarnehage til Lyngdal. Foto: Lars Rekaa

- Akkurat nå jobber Geir Beer Svendsen hos oss med den nye barnehagen som bygges ved Faråna i Lyngdal, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...