Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Bønder kan få tørkeerstatning på forskudd

TØRKEERSTATNING: Fylkesmannen legger opp til raskt erstatningsutbetaling for tørkerammede bønder. Foto: Jorunn Erga Steinsland, Jærbladet

Både Lyngdal kommune og Audnedal kommune oppfordrer nå bønder til å søke erstatning for avlingsskader. Selv om søknadsfristen først går ut 31. oktober, kan bøndnee få forskudd på erstatningen allerede nå.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

TØRKE: Den ekstreme tørken tidligere i sommer har påført mange bønder på Sørlandet store økonomiske tap.

Både i Lyngdal og Audnedal er det mange bønder som er rammet.

Fylkesmannen

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder administrerer erstatningsordnimngen, som gjelder klimabetinget avlingssvikt, det vil si ikke avlingssvikt som skyldes sykdom og skadegjørere. Ordningen skal bidra til å redusere økonomiske tap på grunn av tørken.

Fylkesmannen og kommunene oppfordrer alle til å søke elektronisk via Altinn, da dette letter saksbehandlingen.

Søknadsfristen er 31. oktober, men bøndener kan søke om forskuddsutbetaling allerede nå, selv om ikke vekstsesongen er over.

Vekstgruppene

Følgende vekstgrupper er omfattet av ordningen:

  • Korn og annet frø til modning.
  • Grønnsaker.
  • Potet.
  • Frukt.
  • Bær.
  • Grovfôrproduksjon med husdyr.
  • Grovfôrproduksjon for salg.

Dokumentasjon unødvendig

Har man hatt avlingssvikt i for eksempel korn og grønnsaker, leverer man inn to søknader, én for vekstgruppe korn og én for vekstgruppe grønnsaker.

  • For kornarealer som i år har blitt høstet til grovfôr, kan man søke avlingssvikt i vekstgruppe korn.

Arealer som ikke høstes må godkjennes av kommunen for at bonden skal kunne få erstatning.

Tørken i sommer har rammet hele fylket. I år er det derfor ikke nødvendig å dokumentere at avlingssvikten er klimabetinget.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...