Bedre vei i bytte mot tunnel-millioner

FJELLVEIEN: Listerrådet fikk på plass litt ekstra utbedring av fjellveien fra Kvinesdal til Hægebostad, men må til gjengjeld bruke et ukjent antall millioner fra Lister-pakken på tunnel-oppgradering melom Lyngdal og Farsund. Foto: Svein Løvland, Avisen Agder

Avtalen om utbedring av fjellveien mellom Kvinesdal og Hægebostad viser seg å ha en stor ekstrakostnad.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Det var klart definert hva bompengene i den såkalte Listerpakken skulle brukes til av veiprosjekter og hvor mye som kunne tas inn i bompenger totalt.

Underveis ble imidlertid Listerrådet og fylket enige om å bruke noen millioner ekstra på utbedring og asfaltering av fylkesvei 760 fra Moi i Kvinesdal til Kjellingland i Hægebostad. I bytte skulle fylkeskommunen få legge inn oppgradering av tunnelene mellom Farsund og Lyngdal. Det viser seg at dette kan komme til å koste mange millioner og at det slett ikke blir nok til alle prosjekter som bompengeprosjektet skulle løse.

Mange millioner

- Anbud for oppgraderingen av elektronikk og annet utstyr i disse tunnelene blir sendt ut etter påske. Vi har derfor ikke noen sum for hvor mange millioner dette blir, men vi vet at tunneloppgradering er dyrt, forklarte samferdselssjef Vidar Ose til Listertinget nylig.

- Vi må be Lyngdal kommune om å få fortgang på planleggingen av gang og sykkelveien langs Agnefestveien slik at vi også får oversikt over kostnadene til dette prosjektet. Bompengeproposisjonen gir oss rett til å ta inn en viss mengde penger. På slutten av 2019 når vi denne grensen. Det betyr at det er flere prosjekter som ikke blir fullfinansiert. Det er sørgelig, men pengene strekker ikke alltid til.

Lite igjen

Ose forklarte at det som er igjen av penger nå er 70 millioner i bompenger og 20 millioner i fylkeskommunale bidrag.

- Vi hadde kalkyler på 135 mill. på prosjektet med ny vei i Farsund sentrum. Det kom på 160 mill. Av prosjekter som gjenstår er Agnefestveien og veien langs Viksvannet, opplyste Ose.

- Nulandsbakken var vel også med i den opprinnelige pakken, sa ordfører Jan Sigbjørnsen (H) fra Flekkefjord.

- Men tunneloppgradering var ikke inne i pakken fra starten, sa ordfører Jan Kristensen (H) fra Lyngdal.

- Nei, men vi gjorde endringsavtale om veien mellom Hægebostad og Kvinesdal, Farsund sentrum og tunneloppgradering, påpekte Ose.

Utvidet bomtid?

Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) i Farsund vil la bommen mellom Farsund og Lyngdal stå for å bygge sykkelveier.

- Vi har bedt Vegdirektoratet å se på dette. Skal det kunne gjennomføres må det innhentes faglige råd og en behandling i fylkestinget og kommunene snarest mulig, forklarte Ose.

- Da tar vi dette opp allerede i første møte i ordførerutvalget, fastslo Abrahamsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...