Austad-navn skal bevares

PLOTTET INN: Olav Skåte sørget for at stedsnavnene ble plottet inn på kartet. Foto: Privat

Austad historielag har satt i gang arbeidet med å bevare lokale stedsnavn.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2019 kl 19:39

GAMLE NAVN: Mange steder er gamle navn i ferd med å gå i glemmeboken.

Det håper Austad historielag å kunne unngå ved å sette søkelyset på ulike områder i Austad etter hvert.

Gårdsnummer 48

På forrige ukes møte i laget var det gårdsnummer 48 i Austad sentrum som var tema.

Ved hjelp av kart fra Lyngdal kommunes nettsider, kunne medlemmene ta for seg stedsnavn på gården på mikronivå.

Rundt 90 navn ble plassert ble plassert på kartet av Olav Skåte.

Mange av dem er å finne i Signe Kvaaviks hefte fra 1992. Men flere av navnene var ikke med i Kvaaviks registrering. På Austad har de fleste topper, jorder og hus hatt hvert sitt navn.

Hestelorten og Brennevinsmyra

Eksempler på navn av den litt mer spesielle sorten er for eksempel Hestelorten, Brennevinsmyra, Tussebrådet og Foksefeda.

Mange områder har navn etter hvem som bodde der, Torsheim, Smedvollen, Hollenderhuset og Marieholet. Steder fikk også gjerne navn av mer konkret og praktisk betydning, for eksempel Storekniben, Mellomkniben og Lillekniben, Bekkesvingen, Litleskogen, Eikehaugen og Stråndebakken.

Målet er å samle navnene på kart slik at de kan bli tilgjengelig på historielagets nettsider og via andre åpne kartplatformer.

Tidligere er et lignende arbeid utfør i Korshamn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...