Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Audnedal vurderer nyutgivelse av bygdebøkene

FAKSIMILE: Ett av oppslagene i Grindheim 1: Gards- og ættesoge. Foto: Faksimile

Lokalpolitikerne i Audnedal skal torsdag kveld avgjøre om bygdebøkene for Grindheim og Konsmo skal oppdateres og gis ut på nytt.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

LOKALHISTORIE: Tjenesteutvalegt i kommunen gikk 22. november i fjor inn for å bevilge 2,5 millioner kroner til prosjektet. Planen var å engasjere en prosjektleder i 20 prosent stilling og sette ned en styringsgruppe bestående av kulturkonsulenten i Audnedal kommune, lederen i Audnedal historielag og en representant fra Audnedal kommunestyre. Prosjektleder skal være sekretær for utvalget.

Historielaget skal ha et særlig ansvar for skrivingen.

Da saken kom opp i siste kommunestyre før jul, foreslo ordfører Reidun Bakken (KrF) å utsette den til etter nyttår. Det ble vedtatt.

Investeringer

Saken legges fram uten innstilling fra rådmannen, men prosjektet er ett av prosjektene kommunen har under vurdering i forbindelse med at det skal investeres nærmere 200 millioner kroner før kommunesammenslåingen ved kommende årsskifte.

Bygdebøker som omfatter folk og samfunn i dagens Audnedal kommune, ble utgitt i perioden 1964-1974. Gårds- og slektshistorien er samlet i «Konsmoboka – band 1», «Grindheim – gards- og ættesoge», samt deler av «Bjelland – gards- og ættesoge». I «Konsmoboka – band 1» og «Kultursoga for Bjelland og Grindheim» finnes stoff om nærings- og kulturlivet. Utgivelse av nye bygdebøker vil sørge for at historien fra 1960 og fram til i dag blir dekket, og for en nødvendig revidering og nyskriving av innholdet i de eksisterende bygdebøkene.

Da det ble klart at Audnedal skal foreta store investeringer, ble det satt ned ad hoc- utvalg for å se på ulike prosjekter. Et av utvalgene tok for seg nettopp bygdebøkene.

Lokal identitet

«Å realisere bygdebøker for Audnedal i en overgangsfase inn i en ny kommune vil kunne være et bidrag til å beholde lokal identitet og bolyst. I kommunesammenslåingsprosessen er det ikke til å komme unna at man står i fare for å miste noe av identiteten som er knyttet til Audnedal som geografisk enhet», heter det i utvalgets saksframlegg.

«Til sammenligning har Lyngdal relativt nye bøker som oppfyller faglige krav og har god dekning. Det vil være positivt om Audnedal har et likestilt utgangspunkt i den fremtidige kommunen. Bygdebøkene vil kunne være en materialisering og forankring av innbyggernes følelse av tilhørighet til lokalmiljøet. Innbyggerne i Audnedal kommune er opptatt av det nære. Samtidig ser man at det er en økende oppmerksomhet på slektsgransking generelt, bøkene er således i tråd med interessen i befolkningen og vil være et viktig bidrag i denne sammenheng», heter det videre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...