Agder energi vil hogge mer i kraftgatene

GOD JOBB: Linjemontørene til Agder Energi har gjort en god jobb under vanskelige forhold den siste uka. Foto: Jon Anders Skau, Agder Energi

De omfattende strømstansene på Sørlandet fører til at Agder energi vil hogge mer i kraftgatene, blant annet i Audnedal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

FIRE KOMMUNER: Det er særlig fire kommuner som peker seg ut med behov for økt innsats: Audnedal, Marnardal, Songdalen og Hægebostad.

De første arbeidene er allerede i gang.

God håndtering

Energiselskapet selv mener problemene den siste uka har blitt håndtert på en god måte.

- Håndteringen av strømbruddene er, etter vår foreløpige vurdering, gjennomført på en god måte. Men vi ser at vi må gjøre mer for å forebygge på grunn av store endringer i klimaet som gir mer ekstremvær, sier konserndirektør for samfunnskontakt i Agder Energi, Unni Farestveit.

- Agder Energi Nett beklager de ulempene de langvarige strømbruddene har påført våre kunder den siste uken. Vi vil gjerne takke våre kunder for stor tålmodighet og forståelse for den jobben montørene har gjort. Mange av kundene har bidratt med oppmuntrende ord til montørene og linjerydderne som har gjort, og fortsatt gjør, en fantastisk innsats med feilrettingsarbeidet under vanskelige forhold, sier Farestveit.

- Vi gjennomfører rydding av vegetasjon langs strømnettet og tilhørende anlegg hele året. Vi gjennomfører også ekstra sikringstiltak der hvor vi har viktige forsyningslinjer, legger hun til.

Setter inn tiltak

- I områdene som ble mest berørt av strømbrudd nå i januar, Marnardal, Audnedal, Songdalen og Hægebostad, har vi til nå vurdert at vi har hatt flere reserveforbindelser og dermed gode omkoblingsmuligheter. Men på grunn av snømengdene som kom, og omfanget av strømbruddene, hadde vi likevel ikke de mulighetene til å koble om strømforsyningen som var nødvendig, fremholder Farestveit.

- Vi vil derfor sette i verk arbeidet med å rydde bredere, tresikre ryddebelter langs de aktuelle linjestrekkene i disse områdene for å styrke strømnettet. Dette igangsettes så raskt som mulig, men det krever at vi får inngått avtaler med grunneierne. Vi vil også montere flere fjernstyrte brytere på de aktuelle linjestrekkene for enklere å legge om strømforsyningen.

Viktigste årsak

Agder Energi Nett har kartlagt mange utsatte trær utenfor ryddebeltene i andre deler av Agder ved hjelp av helikopterbefaring. Selskapet har iverksatt ekstraordinær sikringshogst som et tiltak for å bidra til å forebygge strømbrudd.

- Trær som velter over strømnettet er den største årsaken til strømbrudd, og en felles utfordring for alle nettselskapene i landet. Ifølge meteorologene vil vi få mer ekstremt vær fremover, og i kombinasjon med at trærne vokser seg stadig høyere, øker sjansene for strømbrudd, fastslår Farestveit.

Agder Energi Nett har til sammen 13 665 kilometer og 7935 km med jordkabler på Sørlandet.

- Når vi bygger nye linjestrekk eller skifter ut gamle, vurderes alltid jordkabler først. Mer av nettet på Agder blir gravd ned, men med 13 665 kilometer luftnett vil dette vil ta tid, sier Unni Farestveit.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...