Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

75-års markering på Rudsjordsheia

JUBILEUM: Fra venstre ser vi Jan Seland, Magne Haugland og Olav Vegge. De er sentrale i markeringen av jubileet på Rudsjordsheia. Foto: Per Thime

12. august er det 75 år siden Linge-telegrafist Fredrik Aaraas ble omringet av Gestapo på Rudsjordheia. Nå blir det historisk spill om den tragiske hendelsen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2018 kl 09:40

JUBILEUM: Fredrik Aaraas var fra Søgne og han var telegrafist under krigen. Da han ble omringet av tyske soldater oppe i heia ved Kvås valgte han å ta sitt eget liv, for ikke å bli torturert av Gestapo.

– Vi har markert dette flere ganger, men nå snakker vi om 75 år. I den anledning skal det også iscenesettes et krigsdrama om hendelsen, i fire sekvenser, sier Magne Haugland, kultursjef i Søgne.

Foruten Aaraas var også en annen Linge-kar på heia den skjebnesvangre dagen. Tor Hugo van der Hagen fra Farsund opererte Swan Red-senderen i Rudsjordhytta sammen med Aaros. Han slapp imidlertid unna.

Også Milorg-lederen i Lyngdal, Frederik Grøvan, lå i dekning på hytta, som tilhørte Ole Vegge.

Blir med

Da programmet for minnemarkeringen ble offentliggjort tidligere denne uka, var flere involvert, for dette er et interkommunalt samarbeid med aktører fra Lyngdal, Farsund og Søgne. Det som skjedde på Rudjordsheia i Kvås er faktisk en unik hendelse i norsk krigshistorie.

– Vi er også glade for å kunne presentere Austad Teater i den anledning. Dyktige mennesker som har tatt utfordringen med å stille som skuespillere når hendelsen skal bli teater, sier kultursjef Jan Seland.

I fire akter

Selve fremføringen varer ikke lenge, i rundt tjue minutter.

– Det blir forskjellige sekvenser rundt det som skjedde denne dagen. Jeg tror også at dette er første gang det settes opp et slikt spill på Sørlandet, sier Haugland.

For å komme seg opp til Rudjordsheia blir det en liten rusletur først av alt. Parkering er det nok av.

– Vi har plass til nesten ubegrenset med folk denne dagen, og alle skal få se og høre. Men aller først blir det en rusletur på 1000 meter, med en ganske kraftig stigning. Etter det går vi 500 meter før vi er oppe ved stedet arrangementet skal skje, sier grunneier Olav Vegge.

Håper på mye folk

Det har vært arrangert flere jubileer anledning denne hendelsen. Da det var 60-års jubileum, var også krigsveteran Gunnar Sønsteby på plass. For 15 år siden møtte det opp 1000 mennesker.

– 75 år er også en bra markering, og med det programmet vi har, så håper vi det skal bli over 1000 personer som har lyst å være med. Det hadde også vært bra å se den yngre generasjon ta seg opp på heia, for historie er alltid interessant, mener Haugland.

Og så skjer det så mye mer enn fremføringen i fire akter. Fra Flekkefjord kommer blant annet krigsveteranen Rolf Smith Sunde. 98-åringen gjorde en stor innsats i motstandsbevegelsen under krigen, noe som han for vel to år siden mottok krigsmedalje for.

12. august er heia ved Kvås stedet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...