4,1 prosent av personbilparken er elektrisk

ELBILER: Handelsparken er stedet for lading av elbiler i Lyngdal. Her er det forresten best utbygd for Tesla-ladere. Foto: Per Thime

Lyngdal er den kommunen i Lister hvor flest kjører elbil. Men elbileierne dominerer ikke blant de som kjører personbil. Det gjør de heller ikke i Audnedal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

ELBILER: - Nei, vi kan vel ikke si at elbilbruk dominerer i Lyngdal eller i Audnedal, eller nærliggende kommuner, sier Petter Haugnaland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Denne uka kom nemlig statistikken som viser at det på landsbasis nå er over 200 000 elbiler på veiene. Tallene gjelder for elektriske person- og varebiler.

På statistikken fremkommer det ikke tall kommune for kommune, men elbilforeningen hjalp til og fant de lokale tallene for noen kommuner.

Minst andel i Audnedal

I Lister er det en del som kjører elbiler. Lyngdal topper den lokale listen, hvor 4,1 prosent av alle personbiler er en elbil. Det betyr at det i Lyngdal er 191 elbiler som bruker veiene. Lavest andel finner vi Audnedal hvor det er 17 registrerte elbiler, eller 1,6 prosent av personbilparken.

Faktaboks

Tallene for Lister er disse (antall og prosentandel):

  • Flekkefjord 112 (2,4 prosent).
  • Kvinesdal 60 (1,7 prosent).
  • Farsund 181 (3,2 prosent).
  • Lyngdal 191 (4,1 prosent).
  • Audnedal 17 (1,6 prosent).

Mye personbil

Av totalt 2,7 millioner personbileri Norge, utgjør den elektriske andelen nå 7,2 prosent. Samtidig er bare 1,1 prosent av varebilparken elektrisk.

- Bykommuner har ledet an i elbilutviklingen, men nå kommer distriktene etter med bedre rekkevidde på nye elbiler og flere ladestasjoner. Det er også normalt lettere å ordne hjemmelading i distriktene, siden de fleste bor i enebolig og ikke leilighet, forteller Haugnaland.

På kommunenivå varierer elbilandelen betydelig med Finnøy i Rogaland på topp der hele 1 av 4 personbiler er elektriske (25,7 prosent). De største bykommunene ligger stort sett godt over landsgjennomsnittet på 7,2 prosent med Bærum på topp med 16 prosent elbilandel.

Nissan Leaf

- Det er viktig at kommunene og lokalt næringsliv følger med i utviklingen og tilrettelegger for egne innbyggere og besøkende med elbil. I år kan halvparten av alle nye personbiler være en elbil, ifølge våre anslag, sier Haugnaland.

Nissan Leaf er den klart mest populære elbilen i Norge med 49 823 eksemplarer registrerte i Norge ved årsskiftet, fulgt av Volkswagen e-Golf, BMW i3 og Tesla Model S.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...