225 millimeter nedbør

MISJONSKIRKEN: Dette er utenfor Misjonskirken Lyngdal i morges. På dette tidspunkt var det usikkert om det også var vann inne i kirken. Foto: Lars Rekaa

De siste målingene av nedbør er klare. På den nærmeste målestasjonen på Kvåvik, kom det siste døgn 93 millimeter nedbør. På tre dager kom det 225 millimeter.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2017 kl 15:32

OVERSVØMMELSE: Det er uendelig mye mer enn det normale. Fra distriktet meldes det fortsatt om vann i mengder flere steder, blant annet ved misjonskirken i Lyngdal.

– Det ser foreløpig ikke ut som det er kommet inn vann i kirkens lokaler, men det er vanskelig å komme seg inn, forteller Per Christian Paus til Lyngdals Avis.

Advarer mot overvann

Politiet i Agder har også hatt en del å gjøre i dag. I en pressemelding advares bilister.

VANN I VEIBANEN: Det meldes om lokalt mye vann i veibanen i distriktet. Foto: Lars Rekaa

– Politiet vil på det sterkeste oppfordre publikum om å ta hensyn og bruke sunn fornuft på veiene. Vi advarer spesielt mot å kjøre bil der det er store vannmasser, sier Audun Eide, operasjonsleder hos politiet i Agder.

Ved en campingplass i Kvås er det også merkbart etter flommen. En beboer forteller at vannet er på retur, men det er fortsatt vanskelige forhold.

– Her går det heldivis rette veien, men det er ikke over forteller han til Lyngdals Avis.

SKADE: Vannet har også gjort skapt utfordringer ved denne campingplassen i Kvås. Foto: Privat

Det verste er over

Flommen er på vei ned, men noen steder kan det ta noe lenger tid før man er tilbake til normalen.

– Vi har mistet tellingen over antall stengte veier på Sørlandet. Det er vanskelig å holde oversikt når situasjonen er så ekstrem. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Anikken Island, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen Sør-Norge, til NTB.

Etter flere dager med voldsom nedbør, kan sørlendingene vente seg roligere vær framover. Ifølge vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes har mesteparten av nedbøren passert, skriver Avisen Agder.

VANNFØRING: Det er fortsatt stor vanføring i en del elver. Foto: Per Thime

Vannføring i elvene

I elvene er det fortsatt stor vannføring.

  • Møska

Fra Skolandsvannet renner det nå 133 kubikkmeter i minuttet. Vannet stiger fortsatt, men det er ventet at flommen vil kulminere i ettermiddag eller kveld.

  • Lygna

I Lygne har flommen nå kulminert, og dermed også i elva. På det meste rant det 175 kubikk i minuttet forbi målestasjonen.

  • Audna

– Vi har ingen målestasjon i Ytre- eller Øvre Øydna, men jeg regner med at flommen er i ferd med å kulminere der også nå, sier hydrolog Elin Langsholt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Lyngdals Avis.

Stor pågang hos forsikringsselskapene

Det er hektisk aktivitet hos forsikringsselskapene mens skadene renner inn fra Sørlandet.
Midt på dagen mandag hadde Frende Forsikring allerede passert 130 registrerte skader.

- Vi har fremdeles mange saker igjen som ikke er ferdig registrert, sier skadeskjef på bygning i Frende Forsikring, Yngve Amundsen Høvig. Selskapet har rundt 10 prosents markedsandel i Aust- og Vest Agder.

- Det har vært forholdsvis hektisk hos oss i dag, ja, både på telefon og e-post, sier skadesjefen i en pressemelding.

UNDER VANN: Store deler av utmark står ennå langt under vann i Lyngdal. Foto: Per Thime

Press på håndverkere

- Den store pågangen gjør at det er et stort press på håndverkere, takstmenn og saneringsselskap i de berørte områdene. Det vil derfor kunne ta lenger tid enn vanlig får vi får sendt ut hjelp, sier han. Selskapene prioriterer store og alvorlige skader. Ved mindre skader vil du motta skademeldingsskjema.

Frende har hatt beredskap gjennom helgen, og tar unna sakene så hurtig som mulig, men forventer noe lenger behandlingstid enn ellers.

- Om du må vente på takstmann eller saneringsselskap, er det viktig at du gjør det du kan for å minske skadeomfanget, sier Yngve Høvig i Frende.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...