200 israelvenner feiret 70-årsjubileet

FULLSATT: Hans Fredrik Grøvan talte for fullsatt sal i Å bedehus under feiringen av Israel-jubileet. Foto: Lars Rekaa

Å bedehus var fullsatt da 70-årsdagen for den israelske uavhengighetserklæringen ble feiret fredag kveld.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

IMPONERT: Det var Med Israel for fred i Lister og Shofar Lyngdal som arrangerte feiringen.

Kveldens hovedtaler var Hans Fredrik Grøvan. Han lot seg imponere over oppmøtet.

Les også: En trofast Israel-venn

– Jeg unner alle israelvenner over hele landet å oppleve å være til stede i en så stor forsamling, sa han.

Få ressurser

I talen tok han ellers utgangspunkt i Israels situasjon i 1948 – et land uten andre naturressurser enn hjernekapital, pågangsmot og framtidstro.

– Det skjedde like etter at en hel verden hadde lukket øynene for folkemordet, sa Grøvan blant annet.

Han fulgte landets historie fram til våre dager. Og han snakket om den voksende antisemittismen i Europa. Heller ikke Norge slapp unna. Grøvan understreket at jødeparagrafen ikke ble innført i Norges grunnlov i 1814 ved en tilfeldighet. Han minnet også om de norske jødenes skjebne under krigens holocaust. En tredel av de norske jødene ble drept – mens danskene reddet 95 prosent av sin jødiske befolkning.

Gave til Hermon-prosjektet

Etter at lederen for MIF Lister, Gerd Gräntz Strandmoe hadde ønsket velkommen, tente Tove Kristensen menoráen, den sjuarmete lysstaken. Linda Oftedal Jakobsen leste dikt, og Roy Erik Jåbæk fra Shofar i Lyngdal orienterte om Hermon-prosjektet, der israelske soldater gir syke barn en dag i snøen på Hermon-fjellet. Det ble samlet inne en bursdagsgave nettopp til dette prosjektet.

Theis Bernt Sandvik sang på norsk og hebraisk, både alene og akkompagnert på piano av Eldbjørg Grøvan.

Sten Sørensen presenterte jubileumsboka om Israel som han har redigert. Grøvan er en av bidragsyterne. Han hyllet jødefolket, og minnet om at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten. Han benyttet også anledningen til å advare mot den voksende antisemittismen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...