17 krav om tilbakebetaling i fjor

I 2018 krevde nav tilbakebetaling fra 17 personer som var fratatt retten til lovlig opphold i Norge.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2019 kl 09:58

NAVKRAV: Årlig gjør Nav vedtak om tilbakekreving på omkring 1,2 milliarder kroner. Av dette utgjør vedtak fra Nav Kontroll omkring 150-200 millioner kroner, opplyser direktør i NAV Kontroll, Ole Johan Heir.

Les også: Krever tilbakebetaling – Nav har tatt pant i huset

Les også: Nav avviser å ha krevd 2 millioner

Årlig gjør Nav vedtak om tilbakekreving på omkring 1,2 milliarder kroner. Av dette utgjør vedtak fra Nav Kontroll omkring 150-200 millioner kroner.

– Kravet om tilbakebetalingen er det siste som skjer når Nav har avdekket feil utbetaling av stønad. Når vi har avdekker at det er utbetalt for mye stønad, varsles brukeren om at vi ser på saken og at vi vurderer å kreve tilbake beløpet. Brukeren får da mulighet til å hjelpe Nav med å opplyse saken. Når et vedtak er fattet sendes det til innkreving. Etter et vedtak er fattet får brukeren mulighet for å klage. Klager behandles av en uavhengig avdeling i NAV. Hvis vedtaket opprettholdes i klageinstansen har brukeren mulighet for å anke til Trygderetten, skriver Heir i en epost til Lyngdals Avis.

Han forklarer videre at Nav alltid vurderer om hele eller deler av beløpet er foreldet. Dette skjer i alle saker. Det er Navs ansvar å foreta denne vurderingen.

Heir skriver videre at det er uaktuelt å vente med et tilbakebetralingskrav til en sak er ferdig behandlet i retten.

– Grunnen til det er at utfallet av en rettsprosess ikke uten videre påvirker et vedtak som er gjort i forvaltningen. Regelverket sier at Nav må følge vedtakene fra UDI og Une. Det er også gjort i denne saken. Hvis det skulle vise seg at vedtaket fra utlendingsmyndighetene endres som følge av en rettsprosess, kan Nav vurdere saken på nytt, skriver han, og viser til Forvaltningslovens paragraf 35.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...