Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

12. mars starter ankesaken: Vi står sammen om dette

STÅR SAMMEN: Yasmin og Rolf Erik Kristensen står sammen. Blir løsningen at Yasmin må flytte til Djibouti for to år flytter man og fire barn med henne. Foto: Lars Rekaa

Følelsene svinger mellom håp og fortvilelse. Uansett skal Yasmin og Rolf Erik Kristensen stå han av sammen!

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

ANKESAKEN: Borgarting lagmannsrett i Oslo har satt av 12. og 13. mars til å behandle ankesaken over utvisningsvedtaket mot firebarnsmoren fra Årnes.

Yasmin Kristensen ble fratatt sitt norske statsborgerskap og er besluttet utvist fra landet for en periode på to år, etter at det ble avdekket at hun hadde oppgitt feil opprinnelsesland da hun kom til Norge som 18-åring, på flukt fra trusselen om tvangsekteskap

Faktaboks

Dette er saken:

  • Yasmin Kristensen kom fra Djibouti til Norge som 18-åring i 2001 for å søke asyl. Bakgrunnen var trusselen om tvangsgiftermål.
  • Siden Norge ikke ga oppholdstillatelse til flyktninger fra Djibouti, fikk hun beskjed om at hun måtte si at hun var fra Somalia, noe hun også gjorde.
  • Etter hvert ble hun gift med Rolf Erik Kristensen i Lyngdal. Ekteparet har i dag fire barn, og bor på Årnes. Hun fikk også norsk statsborgerskap.
  • UDI fikk mistanke om at hun kanskje ikke var fra Somalia likevel, og fratok henne statsborgerskapet i 2015. Samtidig ble det bestemt at hun skal utvises i to år.
  • Saken har vært behandlet både i Utlendingnemnda (Une) og i Oslo tingrett. Begge instanser har opprettholdt vedtaket i UDI.

Påkjenning

Nå forbereder ekteparet seg på den endelige kampen i retten.

- Vi kan ikke gjøre mer nå. Det er opp til lagmannsretten, sier Yasmin Kristensen til Lyngdals Avis.

Hun legger ikke skjul på at påkjenningen er stor. Både den fysiske helsa og den psykiske har fått lide under uvissheten hun har levd med de siste årene. Det har ikke gjort saken bedre at hun ikke har rett til helsetjenester etter at hun ble fratatt statsborgerskapet av Utlendingsdirektoratet.

- Heldigvis har vi fått legehjelp likevel, utenom systemet, sier ektemannen.

Det er tanken på ungenes fremtid som tærer mest på Yasmin.

- Jeg tenker på hvordan det skal gå med dem om vi taper saken. Eldstemann skal jo konfirmeres, også...

Foto: Lars Rekaa

Det er barna som er det viktigste argumentet for familien Kristensen og støttespillerne. Det står som fullstendig urimelig at barna skal lide for en forseelse som mor begikk som 18-åring - for snart 20 år siden.

Innrømmer at hun løy

Yasmin Kristensen har innrømmet sin brøde. Hun løy da hun kom til Norge som 18-åring i 2001. Etter råd fra andre sa hun at hun kom fra Somalia, mens hun i virkeligheten kom fra nabolandet Djibouti.

I årene som har gått siden, har hun giftet seg og fått fire barn. Storparten av tiden har hun jobbet og betalt skatt, men de siste to årene har hun vært uten mulighet til å jobbe. Arbeidstillatelsen forsvant med statsborgerskapet.

- Det har vært tungt økonomisk. Foruten advokatutgiftene, måtte vi betale over 30 000 kroner i ankegebyr til retten, forteller Rolf Erik Kristensen.

- Vi har tatt opp lån, og så fikk vi betydelig økonomisk støtte fra Lyngdal da saken ble kjent. Det er vi svært takknemlige for, sier Yasmin.

Møter i retten

Nå venter to dager i retten. Rolf Erik og Yasmin skal begge være til stede. De tar med seg yngstedatteren til Oslo.

- De andre barna blir her. Familien stiller opp for oss, og passer dem, sier Yasmin.

Etter to dager i retten, venter nye dager i spenning. Det vil ta tid å få dommen.

- Vanligvis tar det et par uker, men sist vi var i retten opplevde vi at det tok over en måned, blant annet på grunn av ferieavvikling, forteller Rolf Erik.

De er forberedt på ventetiden, og de er forberedt på dommen, uansett utfall.

- Vi pendler mellom håp og fortvilelse, sier Rolf Erik.

Uttransportering

- Hvis retten holder fast på at jeg skal utvises, kommer jeg til å pakke og møte opp hos politiet for uttransportering, sier Yasmin.

Hun reiser ikke alene. Hvis så galt må skje, flytter familien med henne til Djibouti de to årene utvisningen varer.

- Vi har alltid stått sammen. Det skal vi fortsatt gjøre, er ekteparet enige om.

Hvordan de skal komme inn i Djibouti, er en annen sak. Yasmin Kristensen har ikke reisedokumenter. Rolf Erik og ungene vil etter alt å dømme bare få turistvisum til Djibouti.

- Norske myndigheter sier det er problemfritt for familien å flytte til Djibouti. Det må de nesten dokumentere! sier Yasmin.

- Uansett må du få med at vi er takknemlige for all støtten vi har fått her i Lyngdal, legger Yasmin Kristensen til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...