Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

10 mill. til Knerten og Sørlandsbadet

BEVILGNING: Sørlandsbadet fikk enstemmig fem millioner til videreutvikling

Fylkestinget vedtok at Sørlandsbadet innvilges et tilskudd på 5,0 millioner kroner og at fylkeskommunen bidrar med 5,0 millioner kroner til infrastrukturtiltak for gående og syklende når «Knertenland» etableres.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

BEVILGER: Bevilgningen forutsetter at Vest-Agder fylkeskommune reduserer sitt eierskap til 15 prosent i Sørlandsbadet IKS, og at Lyngdal kommune øker sitt eierskap til 85 prosent i samme selskap.

Allerede i fjor kom det frem at fylkeskommunen ønsker å overlate mer av eierskapet i Sørlandsbadet til Lyngdal kommune, men at fylkeskommunen blir med på å dele 50-50 på nye investeringer først.

Dette kom frem i en ny samarbeidsavtale mellom Vest-Agder fylkeskommune og Lyngdal kommune i januar 2017

Sørlandsbadet åpnet sine dører 1. februar 2007 og det er gjennomført flere utbyggingstrinn. Sørlandsbadet IKS eies av Lyngdal Kommune og Vest-Agder Fylkeskommune. I en ny samarbeidsavtale i 2012 var partene enige om å styrke anleggets posisjon ved at selskapet skal få beholde overskudd til videre utvikling.Begge parter hadde da som mål at badet skal kunne drives uten ytterligere tilskudd fra eierne.

Sørlandsbadet sendte skriftlig søknad om nye investeringer til Lyngdal og fylkeskommunen høsten 2016. Partene var enige om å satse videre for å øke attraksjonen til Sørlandsbadet hvor nye investeringen deles likt mellom eierne. Fylkeskommunen og Lyngdal kommune var enige om at kommunen overtar en større andel av eierskapet i Sørlandsbadet.

– For fylkeskommunen vil dette være hovedsatsingen innenfor avtaleperioden. Det er avtalt at Lyngdal kommunen tar initiativ i saken, opplyste fylkesrådmannen i avtalen som ble lagt frem for fylkespolitikerne i slutten av januar 2017.

Kjøper seg ut

Nå blir det tatt et langt steg videre og fylkestinget vedtak innebærer at:

 • Vest-Agder fylkeskommune bevilger kr 5 000 000 til attraksjonsutvikling av Sørlandsbadet i henhold til søknad.
 • Bevilgningen forutsetter at Vest-Agder fylkeskommune reduserer sitt eierskap til 15% i Sørlandsbadet IKS, og at Lyngdal kommune øker sitt eierskap til 85% i samme selskap
 • Vest-Agder fylkeskommune forutsetter at Rosfjordgruppen stiller underskuddsgaranti for Sørlandsbadet i 10 nye år, fra det tidspunktet "Knertenland" etableres.
 • Vest-Agder fylkeskommune forutsetter at Lyngdal kommune bidrar med minst tilsvarende beløp til attraksjonsutvikling i Sørlandsbadet, dersom "Knertenland" ikke blir realisert.
 • Vest-Agder fylkeskommune har som intensjon å bevilge kr 5 000 000 til nødvendig infrastruktur for gående og syklende når Knertenland etableres. Fylkesrådmannen får fullmakt til å inngå avtale om dette.
 • Bevilgningene belastes "Utviklingsprosjekter i kommunene", og utbetales i perioden 2018–2020

Kobles til Knertenparken

I økonomiplan for Vest-Agder fylkeskommune 2018–2021 står følgende om videre utvikling av Sørlandsbadet:

"Sørlandsbadet IKS eies 50 prosent hver av Lyngdal kommune og Vest-Agder fylkeskommune. Det er signalisert behov for oppgradering av anlegget for å øke besøkstallet. Det pågår et arbeid med å se utvikling av Sørlandsbadet i sammenheng med realisering av Knertenland. Det settes av 10 mill. kr i økonomiplanperioden til dekning av fylkeskommunens bidrag til videreutvikling av Sørlandsbadet. Det vil i 2018 bli lagt frem en politisk sak der fylkeskommunens økonomiske bidrag og eierandel tas opp til vurdering."

To selskaper

Sørlandsbadet åpnet 1. februar 2017 og består av to selskaper som forvaltes i fellesskap. Sørlandsbadet IKS eies av Lyngdal kommune (51%) og Vest-Agder fylkeskommune (49%), mens Sørlandsbadet AS eies av private investorer og næringsdrivende i Lyngdal.

Fallende resultater

Sørlandsbadet har siden oppstarten vært en suksess, med høyt besøkstall og positive økonomiske resultater. De siste par årene har imidlertid de økonomiske resultatene vært fallende. Dette begrunnes med:

 • 10 % moms på badebilletten – nytt fra 1. januar 2017
 • Fra å være den regionen med færrest badeanlegg er nå regionen den med flest badeanlegg per innbygger.
 • Underskuddsgarantien i fra Rosfjordgruppen er ikke lenger gjeldende
 • Sørlandsbadet har ikke hatt soliditet til å utvikle attraksjonskraften
 • Sørlandsbadet har fått forringet utsikt og naturomgivelser

I fare for å gå i minus

Uten ytterligere attraksjonsutvikling vil Sørlandsbadet om kort tid levere negative økonomiske resultater. Ved oppstart stilte Rosfjordgruppen underskuddsgaranti for driften av Sørlandsbadet i de 10 første driftsår. Denne garantien utløp i februar 2017.

Fylkeskommunen har i de siste to årene hatt dialog med Lyngdal kommune om videre utvikling av Sørlandsbadet. Opprinnelig ønsket styret i Sørlandsbadet å investere 20–30 mill. kr i oppgradering av eksisterende attraksjoner, og utvikling av nye attraksjoner. Dette var planlagt finansiert med 10 mill. kr i tilskudd fra hver av eierne, og resten i låneopptak.

Knerten + bad

I 2017 gjennomførte Sørlandsbadet i samarbeid med Rosfjord Strandhotell et forprosjekt for å se på attraksjonsutvikling av Sørlandsbadet i sammenheng med etablering av "Knertenland". Vest-Agder fylkeskommune bidro med 200 000 kr til forprosjektet, tilsvarende ca. 10% av prosjektbudsjettet. Forprosjektet konkluderte med at Sørlandsbadet vil styrke sin attraksjonskraft mer om "Knertenland" blir etablert, enn om det kun blir investert i attraksjoner i selve badet. Det vil i imidlertid være behov for å gjøre noen mindre investeringer i Sørlandsbadet i tillegg.

Sørlandsbadet anmodet etter dette Lyngdal kommune og Vest-Agder fylkeskommune om å bidra til å få realisert "Knertenland", for å styrke Sørlandsbadets videre utvikling. Sørlandsbadet har siden jobbet videre med planer for nødvendige mindre investeringer på Sørlandsbadet. Det er disse investeringene Sørlandsbadet nå søker om tilskudd til. Investeringene er planlagt gjennomført i 2018.

Gangvei mellom Knertenpark og Sørlandsbadet

"Knertenland" blir en temapark basert på Anne Cath. Vestlys univers. Parken skal etableres i gangavstand fra Sørlandsbadet, og skal eies og driftes av private. Investeringene vil være i størrelsesorden 140 mill. kr.

I parken skal det også etableres et "Anne Cath. Vestly-museum". Dette museet skal finansieres i et spleiselag mellom staten og kommunene Lyngdal (15 mill. kr), Farsund (5 mill. kr), Kvinesdal (5 mill. kr) og Audnedal (2,5 mill. kr). Samlet har de fire kommunene bevilget 27,5 mill. kr og staten 10 mill. kr til muséet.

For å få til nødvendige synergier mellom Sørlandsbadet og "Knertenland", er det behov for investeringer i infrastruktur som sykkel- og gangvei mellom de to attraksjonene. Vest-Agder fylkeskommune er anmodet om å bidra med 5 mill. kr for å få dette realisert. Det er avgjørende for realiseringen av "Knertenland" at det offentlige bidrar til å realisere museet og nødvendig infrastruktur. Vest-Agder fylkeskommune bidrar ikke med tilskudd til etablering eller drift av "Knertenland".

Ny underskuddsgaranti

Det er planlagt en samdriftsløsning mellom Sørlandsbadet og "Knertenland", for å utnytte driftsmessige synergier. Rosfjordgruppen har sagt seg villig til å stille underskuddsgaranti for driften av Sørlandsbadet i 10 nye år, dersom Lyngdal kommune og fylkeskommunen bidrar i henhold til løsningen som er skissert.

Anbefaler løsningen

Opprinnelig ønsket Sørlandsbadet et bidrag fra eierne på 10 mill. kr hver, for å investere i anlegget. I løsningen som nå foreslås bidrar Lyngdal kommune med 15 mill. kr til etablering av et Anne Cath. Vestly museum, mens fylkeskommunen bidrar med 5 mill. kr til investeringer i Sørlandsbadet og 5 mill. kr til investeringer i infrastruktur for gående og syklende. Fylkesrådmannen mener dette er en god løsning. Det offentlige bidraget er avgjørende for at "Knertenland" kan realiseres, sikrer trygg ferdsel for gående og syklende mellom de to attraksjonene, og gir Sørlandsbadet nødvendig attraksjonskraft for videre drift og utvikling.

Fylkesrådmannen mener det er positivt at kommunene Farsund, Kvinesdal og Audnedal vil bidra til at "Knertenland" blir realisert, gjennom sine økonomiske bidrag til etablering av museet. Dette viser at "Knertenland" vil kunne gi gode ringvirkninger også for næringsliv i omkringliggende kommuner.

Fylkesrådmannen anbefaler at Sørlandsbadet innvilges et tilskudd på 5 mill. kr og at fylkeskommunen bidrar med 5 mill. kr til infrastrukturtiltak for gående og syklende når "Knertenland" etableres.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...