Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Første laks over Kvåsfossen er fanget

Første laks over Kvåsfossen er fanget

LAKS I KVÅSFOSSEN: Her holder Kenneth Bringsdal (38) beviset, den første laksen som er fisket over Kvåsfossen i Lygna, i retning Hægebostad. FOTO: Erlend Haddeland

Kenneth Bringsdal (38) er mannen som tok den første laksen over laksetrappen i Kvåsfossen. – Dette er en dag for historiebøkene, sier fiskeoppsynsmann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.09.2016 kl 10:21

En laksetrapp til titalls millioner i Kvås skal gjøre Lygna til et lakse-eldorado.

Onsdag kveld ble et viktig steg i den drømmen. Kenneth Bringsdal (38) fra Mandal fanget nemlig den første laksen som har tatt seg forbi Kvåsfossen.

Det skjedde i 18-19 tiden, kan en smørblid fisker fortelle Lyngdals Avis.

– Dette er en dag for historiebøkene, slår oppsynsmann Petter Røren fast.

Den pasjonerte laksefiskeren forteller om store visjoner for Lygna som lakseelv.

– Vi har alle forutsetninger for at dette skal bli formidabelt. Om ti år til kan Lygna kan bli en stor lakseelv, sier Røren.

Laksefiskeren

Laksefiskeren er Kenneth Bringsdal (38) i fra Mandal. Han har fisket i Lygna jevnt og trutt siden 1996.

– Det er en typisk smålaks jeg har fått, og jeg tipper den veier 1,5 kilo. Det viktige her er at laksen har gått opp Kvåsfossen, og det nå er bevist at det går an å fiske laks i Lygna over Kvåsfossen, sier han, og omtaler Lygna som «favorittelva».

Laksen er fisket i sone 2, som ligger over Kvåsfossen.

– Det er observert yngel der også, noe som betyr at det er gytt der oppe. Det var en 2-3 som mistet i fjor, men nå er det dokumentert at det går an å fiske laks forbi Kvåsfossen, fortsetter Røren.

Se bildet større

FANGSTEN: De nøyaktige målene har ikke fiskeren ennå, men han antar at den veier 1,5 kilo. – Det viktige her er at laksen har gått opp Kvåsfossen, og det nå er bevist at det går an å fiske laks i Lygna over Kvåsfossen, sier Kenneth Bringsdal. FOTO: Erlend Haddeland

Startet i fjor – mistet tre laks

Oppsynsmann Røren forteller at om lag 300 fisk har gått opp i laksetrappen. Han bemerker at det ikke skilles mellom sjøørret og laks i antallet.

Bringsdal begynte allerede i fjor å fiske over Kvåsfossen.

– Jeg plukka ut noen plasser der jeg mente det var sannsynlig at laksen kunne være. I fjor hadde jeg tre laks på snøret som jeg ikke fikk opp, og så ble det med det. Nå ville jeg prøve igjen, forteller han.

Han brukte en rissling hitch, en supereffektiv flue, kan han fortelle.

Se bildet større

REKORDLAKSEN TAS MED HJEM: Han kunne satt ut laksen, medgir han, men denne måtte han bare beholde. FOTO: Erlend Haddeland

Laks > sjøørret

Da det nappet onsdag ettermiddag, var han redd også denne skulle ryke.

– Jeg fikk en sjøørret på søndag, men det var laks som jeg ville ha, sier han.

Onsdag kveld lå fisken i en pose baki bilen på vei hjem til Mandal. Han medgir at han kunne satt ut fisken, men denne måtte han bare beholde.

– Jeg er heldig. Fiskeplassen er dritfine. Når det er laks i dem, så kan det ikke bli bedre enn det, avslutter fiskeren på den historiske dagen for lokale laksefiskere.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!