Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Undres over manglende Alleen-engasjement i helsehus-saken

Undres over manglende Alleen-engasjement i helsehus-saken

SAVNER ALLEEN-ENGASJEMENT: Næringssjef Karl Erik Lohr mener næringsdrivende i Alleen burde engasjert seg mer i helsehusdebatten. (Foto: Erlend Haddeland)

At det nye helsehuset legges på Rom, svekker Alleen, mener næringssjef Karl Erik Lohr. Han mener helsehus-vedtaket er et signal om at man ønsker fremtidens Lyngdal sentrum på Rom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2016 kl 13:17

Det er et par uker siden kommunestyret bestemte, med knappest mulig flertall (15-14), at det fremtidige helsehuset i Lyngdal skal bygges på Rom. Blant alternativene i Alleen som ble vraket, var Steintomta, Bergesletta og Myran.

– Som næringssjef har jeg fulgt debatten om helsehus med interesse. Jeg savner et sterkere engasjement om hva denne etableringen betyr for næringslivet som allerede er etablert i Alleen, sier Lohr.

Handelsparken og Alleen

Det er ikke debatten om den enkelte tomten han kommenterer, påpeker han, men dette med Alleen kontra Handelsparken og Rom. Han spør seg rett og slett om hvor det fremtidige sentrum i Lyngdal vil ligge, nå som valget av helsehuset har falt på Rom.

– I utgangspunktet sender vi et signal om at vi ønsket at sentrum i fremtiden skal være på Rom. Da undrer jeg meg over næringsdrivende, som snakker om at mye blir flyttet ut av Alleen, at de bare lar den debatten skli forbi, sier han.

Leserinnlegg av Arne Åmland: – Vi ville, men vi våget ikke

Tror Handelsparken jubler

Han tror Handelsparken jubler over at politikerne har vedtatt at Lyngdal kommune skal bygge helsehus på Rom.

Se bildet større

SIGNALET: - I utgangspunktet sender vi et signal om at vi ønsket at sentrum i fremtiden skal være på Rom, sier næringssjef Karl Erik Lohr.

Lohr mener helsehuset vil tiltrekke seg andre type næringer, ikke bare detaljhandel, som igjen vil gjøre Rom og Handelsparken enda mer attraktivt.

– Når vi går fra et Lyngdal bo- og servicesenter til et helsehus, som vil romme så mye mer, vil det bli mer integrerte tjenester. En ting er offentlige arbeidsplasser, men en del tjenesteytende virksomheter, som ikke er der i dag, vil trekke seg til helsehuset, tror han.

Elin Kvelland (Sp) reagerer: – Her skinner det tydelig igjennom at det er langt ifra omsorgen for de eldre det handler om

Sentrumsdrøm

Lohr peker på at mange eldre i dag har en drøm om å flytte til Lyngdal sentrum, fra bolig til leilighet, for å få en enklere hverdag. Nærhet til legesenter, politi, butikker og kulturhus er blant trekkplastrene.

– Når vi nå sier at fremtidens eldre skal flytte til Rom, skal vi flytte en del av de tingene som er etablert i Alleen med? spør Lohr seg.

– Det er viktig å tenke hvilke signaler dette sender ut, sier han.

Handelsparken veldig fornøyd

Se bildet større

SENTERLEDER: Tom Andreas Hestås i Handelsparken senter. FOTO: Erlend Haddeland

Og Lohr har rett i at Handelsparken på Rom ikke klager på å få et helsehus i nabolaget.

– Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med den beslutningen, sier leder av Handelsparken senter Tom Andreas Hestås.

Han mener politikerne har tatt et rasjonelt valg ved å legge det på Rom, og mener det er langsiktig.

– For vår del så er all aktivitet og arbeidsplasser som kommer her i området, positivt. Det blir ikke det samme som en butikk, men all aktivitet og tunge investeringer i nærområdet vil dryppe på alle sammen, mener Hestås.

– Hadde helsehuset endt opp på Steintomta eller en annen tomt, så hadde vi ikke grått over det heller, legger han til.

– Sentrum vil alltid være Alleen

Thor Ove Aas har to hatter i dette tilfellet. Han er både leder av Lyngdal Markedsforening, som særlig jobber for Alleens interesser, samtidig som han også er kommunestyrerepresentant for Senterpartiet.

Han var blant dem som stemte for at helsehuset skal legges på Steintomta, fordi det er en solrik tomt, men ikke bare derfor.

OPPDATERING: Lyngdals Avis skrev i første versjon av saken at Aas stemte for Rom. Det er ikke riktig og vi har endret i saken nå. Vi beklager!

– Jeg tror absolutt at det hadde vært bra for sentrum at helsehuset hadde blitt på Steintomta, det er jeg enig i. Det var en anbefaling fra folk som har greie på dette her, at det skal være en fordel å ha en slik institusjon nær sentrum, med kulturhus og offentlige bygninger. Men flertallet bestemmer, og sånn er det, sier Aas.

At Handelsparken og Rom vil bli det nye Lyngdal sentrum, nei, det frykter han ikke.

– Sentrum vil alltid være i Alleen, det er jeg ikke i tvil om. Her har du offentlige tjenester, mens den store handelen foregår på Rom. Samtidig er det nok mer handel enn det folk tror i Alleen, sier Aas.

Vi tar ham med på Lohrs tankeeksperiment om at også offentlige institusjoner vil følge etter til Rom med tiden.

– Ingen kan spå om de blir værende i Alleen for alltid, men kulturhuset og rådhuset vil være i Alleen til evig tid, sier Aas.

Se bildet større

SENTRUMSNÆRT: Thor Ove Aas (t.h.) stemte for Steintomta-alternativet i kommunestyret den 20. oktober. FOTO: Erlend Haddeland

Næringsdrivende i Alleen

Aas viser til at andre som driver butikk i Alleen, stemte for Rom. Han tenker på Kirsti Tønnessen (H), medeier i klokkebutikken G. Tønnessen ur-optik i miljøgata i Alleen.

– Da tenker jeg OK, det er hennes valg, sier Aas.

Slik begrunner Kirsti Tønnessen sin stemme på Rom.

- Mitt utgangspunkt er som politiker, ikke som næringsdrivende. Når det kommer til plassering, tenker jeg hvor den beste løsningen er for de eldre. Etter mitt syn er det på Rom. Jeg gikk noen runder på dette, men jeg tenkte ikke som næringsdrivende veldig lenge, sier Tønnessen på spørsmål om hun har stemt ustrategisk med tanke på Alleen.

Se bildet større

POLITIKER OG NÆRINGSDRIVENDE: Kirsti Tønnessen (H) driver klokkebutikk i Alleen, men stemte for at helsehuset skal bygges på Rom.

Rom vs. Alleen

Hun sier hun forstår argumentet med et sentrumsnært helsehus.

– Jeg tror ikke beboerne på helsehuset kommer til å være så mobile som vi forespeiler oss. Akkurat den synergien med sentrum og helsehuset er nok ikke så stor som vi kunne likt å forestille oss. Men det vet vi ikke, sier Tønnessen.

Hun tar oss tilbake til da Lyngdalshallen skulle bygges. Hennes far, Gabriel Tønnessen, kjent som en stor Alleen-patriot, foreslo likevel at Lyngdalshallen skulle bygges på Rom.

– Jeg har ikke lyst å lage en kamp mellom Rom og Alleen. Ingen er tjent med det, sier Kirsti Tønnessen, og spør seg om ikke utspillet til Lohr kommer lovlig sent.

Tidspunktet

Vi spør Lohr hvorfor han kommer med dette nå. Han svarer at han ikke har noen spesiell baktanke med timingen.

– Politikerne har endret mening flere ganger i denne saken. Dette er ikke for å nøre opp om noe når en har tatt en beslutning, det er mer å spørre seg selv: «Har dette gått for fort frem? Har vi tenkt gjennom alt før vi tar en beslutning»? Når det går så fort, klarer vi ikke fange opp alt, svarer Lohr og stiller spørsmål om politikere bør bruke markedsforeninger og næringsforeninger mer aktivt for å få inn kommentarer og innspill.

Aller først skal kontrakten som fremforhandles med grunneierne på Rom tilbake til kommunestyre, som igjen skal vedta om de går for kontrakten eller ei.

Det skal skje en gang før jul.

Fakta

Helsehuset

  • Lyngdal kommune skal bygge nytt helsehus.
  • 20. oktober vedtok kommunestyret at nytt helsehus skal bygges på Rom. Andre alternativer var Steintomta på Bergsaker, Bergesletta og Myran.
  • Kostnaden blir anslått til over 400 millioner kroner. Blant dem vil cirka 180 millioner kroner være tilskudd fra Husbanken. Dette kan stige opp til 192 millioner kroner.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!