Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her lukker ordføreren dørene for pressen

Her lukker ordføreren dørene for pressen

TAR DISKUSJONEN BAK LUKKET DØR: Ordfører Jan Kristenesen lukker døra til formannskapet, og pressen blir sittende utenfor på gangen. FOTO: Lars Rekaa

Kort tid etter at ordføreren satte møtet, ble dørene lukket. Ansvarlig redaktør Erlend Haddeland i Lyngdals Avis slår fast at lukkingen vil bli klaget til Sivilombudsmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.08.2016 kl 18:16

Da møtet ble satt, tok ordfører Jan Kristensen opp forslaget om å lukke dørene.

Det ble vedtatt mot Arbeiderpartiets ene stemme ved Johan Ekeland.

Han begrunnet forslaget med hensynet til prisforhandlinger knyttet til tomtekjøp.

Kommunelovens paragraf 31 nummer 5 gir ifølge rådmannen hjemmel for å lukke. De folkevalgte har ikke taushetsplikt om annet enn de taushetsbelagte opplysningene.

Les også: Kommunestyret avgjør trolig saken om Lyngdalsheimen bak lukkede dører. Det får eksperter på offentlighet til å reagere

De rette paragrafene

– Dette er helt greit om en bruker de rette paragrafene, understreket rådmann Norman Udland..

Bernt Mushom (H) erstatter partifelle Roger Abusland. For øvrig deltar de faste medlemmene, Kirsti Tønnessen og ordfører Jan Kristensen fra Høyre, varaordfører Mikal Stene fra Fremskrittspartiet, Johan Ekeland fra Arbeuderpartiet, Sten Sørensen fra Kristelig Folkeparti og Karsten Fidjeland fra Senterpartiet.

– Hadde forbehold

Johan Ekeland (Ap) fikk bekreftet fra ordføreren at det er to saker som skal behandles på møtet: Om det skal bygges et nytt Lyngdal bo- og servicesenter, og hvor det eventuelt skal bygges.

Han understreket at han hadde forbehold til lukking da ordfører drøftet spørsmålet med gruppelederne.

– Jeg har sett reaksjonene, og har kommet til at vi bør åpne møtet, sa han.

– Jeg er veldig i tvil, og forstår Johan Ekelands vurdering. Men jeg støtter meg til ordfører og rådmanns vurderinger, og slutter meg til forslaget i repekt for forhandlingsutvalget som skal forhandle om tomtekjøp, sa varaordfører Mikal Stene (Frp).

Se bildet større

FORSIDEN: Lyngdals Avis, 11. august 2016. FOTO: Faksimile

Klager over vedtaket

Både Lyngdals Avis og regionavisen Lister har varslet at lukkingsvedtaket vil bli klaget inn til Sivilombudsmannen.

– Vi klager saken inn for Sivilombudsmannen fordi vi ønsker å få fastslått om kommunen har rett til å lukke dørene i dette møtet. Vi mener lokaldemokratiet er tjent med åpne dører i en viktig sak som denne, sier Erlend Haddeland, ansvarlig redaktør i Lyngdals Avis.

Sivilombudsmannen kontrollerer blant annet lukking av møter i folkevalgte organer.

Haddeland legger til:

– Som lokalavis hadde vi ikke gjort jobben vår hvis vi ikke hadde stilt spørsmål ved lukking av de folkevalgtes møter. Plasseringen av et nytt bo- og omsorgssenter er et viktig spørsmål for mange. På vegne av dem vil vi være vaktbikkje i denne saken. Det er også gledelig at regionavisen Lister har gått foran og gjør det samme, sier han.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!