Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En lyngdøls observasjoner da Donald Trump ble verdens mektigste mann

En lyngdøls observasjoner da Donald Trump ble verdens mektigste mann

VALGT TIL PRESIDENT: 8. november 2016 er dagen da USA valgte Donald Trump til sin 45. president. (Foto: Gage Skidmore, Wikimedia CC-lisens)

Odin Rosfjord (23) fulgte innspurten av valget i USA da amerikanerne valgte Donald Trump foran Hillary Clinton.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2016 kl 12:28

WASHINGTON D.C.: Tirsdag 8. november 2016 startet med strålende sol, tosifret antall varmegrader og en deilig varm kopp med kaffe fra Starbucks.

Se bildet større

I USA: Odin Rosfjord (23) studerer statsvitenskap på Universitetet i Stavanger og er i Washington D.C. under valget. Her utenfor Det hvite hus på valgdagen. (Foto: Privat)

Det er valgdag.

Jeg tok en morgentur til Det hvite hus. Klokken 08.00 var det smekkfullt med presse fra hele verden, titalls med kameraer og reportere. Og selvsagt supportere av både Donald Trump og Hillary Clinton.

VALGET I ÅR kom til å bli historisk uansett utfall.

Vi kunne fått den første kvinnelige presidenten, eller vi kunne få muligheten til å få en forretningsmann som aldri før har hatt noen form for politiske verv.

De jeg møtte i Washington D.C. var splittet i sitt syn, men flesteparten ønsket Clinton. Det var mye hennes karriere som politiker og som de sa, hun var dermed mer skikket som «commander in chief», øverstekommanderende.

MEN UTOVER på ettermiddagen kom det flere og flere mennesker med røde capser.

«Make America great again». De første resultatene begynner å tikke inn. Folk er i godt humør, ser det ut som der jeg sitter som nordmann og egentlig ikke har noen soleklar favoritt. Folk kommer bort og sier hvor mye de elsker Norge, naturen, maten og selvfølgelig at de har norske røtter.

Se bildet større

EN ÆRE: - For en ung mann fra Lyngdal var det utrolig spennende og lærerikt å være i Washington D.C. da det ble skrevet historie, skriver Odin Rosfjord. (Foto: Erlend Haddeland).

JEG BEVEGER MEG mot Det hvite hus, mot det havet av mennesker som er kommet dit.

Florida har nettopp gått i favør Trump, og man ser Clinton-fansen begynner å innse at det er en mulighet for at det ikke går slikt «alle» forutså. Det blir på mange måter Brexit om igjen.

Trump vinnet der mange så på som Clinton-land, og det er nå jeg legger merke til alle de unge som samler seg. De roper. USA, USA, USA!

DA DET BLIR KLART at det kun er teori som kan føre Clinton inn i Det hvite hus, sitter det sønderknuste tilhengere på bakken og gråter.

Frustrasjonen råder blant dem, og munnhuggeri mellom partene synes å være uunngåelig. Noen gleder seg enormt til den velkjente muren kommer opp.

Endelig kan de få «deportert alt de trenger å få bort», skriker Trump-tilhengerne til Clinton-tilhengere. Det kommer stadig flere mennesker med det amerikanske flagget og røde capser.

Se bildet større

DET HVITE HUS: Januar 2017 er det Donald Trump som inntar Det ovale kontor. (Foto: Erlend Haddeland).

SEIEREN ER SIKRET for forretningsmannen og hans velgere.

Donald J. Trump blir Amerikas 45. president. For en ung mann fra Lyngdal var det utrolig spennende og lærerikt å være i Washington D.C. da det ble skrevet historie. Hvordan verden vil se ut spesielt fra januar 2017 er uvisst.

Det er vanskelig å spekulere på, men én ting er sikkert i det usikre: Det blir spennende å følge de forente stater fremover.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!