Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommunestyret løste habilitetssak ved å ta avstemningen på nytt

Kommunestyret løste habilitetssak ved å ta avstemningen på nytt

FORNØYD: Vidar Skarpeid (Frp) er fornøyd med at habilitetssaken ble løst. FOTO: Lars Rekaa

Ved å stemme over barnehagesaken en gang til, løste Lyngdal kommunestyre habilitetsknipen det hadde havnet i.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 13:59

Ved forrige kommunestyre vedtok kommunepolitikerne å utsette barnehageutbyggingen og -oppgraderingen.

Problemet var bare at Thor Magne Hansen (H) deltok i behandlingen og avstemningen. Som byggmester som har inngitt anbud i saken, kan han ha personlig interesse av utfallet, uansett hvordan det blir.

Krav om lovlighetskontroll

Det fikk Fremskrittspartiets Vidar Skarpeid til å be om lovlighetskontroll av vedtak etter møtet. Hele kommunestyregruppa til partiet stilte seg bak dette kravet.

Les også: Frp mener Høyre-representant er inhabil - krever lovlighetskontroll etter barnehagevedtak

Til Lyngdals Avis har Hansen tidligere sagt at han i utgangspunktet ikke anser seg som inhabil, men at han ikke ville ha noe problem med å la en vararepresentant overta hans plass for så å la avstemningen gå på nytt.

Forfall

Da saken kom opp torsdag, var det nettopp en slik løsning ordfører Jan Kristensen gikk inn for. Han fikk god hjelp av det faktum at kommunestyret hadde med seg usedvanlig mange vararepresentanter på torsdag.

Thor Magne Hansen var en av de faste som hadde forfall. I hans sted møtte Tore Berge.

Det ble ingen egentlig debatt rundt kravet om lovlighetskontroll og habilitetsspørsmålet, men Børge Sundnes (KrF) lurte på om ikke det saklig sett ville vært riktig av Mikal Stene (Frp) å be om en vurdering av sin habilitet, siden han jobber for storentreprenøren Kruse Smith, som også ligger an til å bli involvert arbeidet med barnehagene.

Rådmann Norman Udland orienterte om habilitetsreglene, og sa at man måtte opp på nivå av daglig leder, eier eller styreleder før man ble inhabil i en slik sak.

Det er tilfellet med Thor Magne Hansen, men ikke for Mikal Stene.

Selvkritikk

– Vi må ikke trekke dette for langt. Skulle vi finne Mikal inhabil, vil det samme måtte gjelde alle kommuneansatte som sitter i kommunestyret under budsjettbehandlingen, sa Høyres gruppeleder Roger Abusland.

Og ordfører Jan Kristensen (H) tok selvkritikk:

– Ordføreren har heller ikke alltid oversikt over alle sine roller, så det gjelder å være påpasselig, sa han.

Realiteten i saken forblir den samme. Som under behandlingen den 20. oktober, gikk et flertall på 16 representanter inn for å utsette behandlingen om å tilleggsbevilge 13 millioner kroner til barnehagene. Dette gjøres for å få kostnadene ned.

Les også: Reagerer på at barnehage-vedtaket utsettes

Skjerping

– Det synes jeg var en grei måte å få ordnet opp i en litt lei sak på, sier Vidar Skarpeid til Lyngdals Avis etter kommunestyrebehandlingen.

– Vi kan jo kanskje lære av dett, som både ordføreren og Abusland var inne på. Vi må alle skjerpe oss. Vi gjør ikke dette for å være leie med noen, men spillereglene må følges, sier Vidar Skarpeid.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!