Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommuneundersøkelsen fra Hægebostad er klar

Flertall for Lyngdal 3

Flertall for Lyngdal 3

FLERTALL: Den ferske innbyggerundersøkelsen fra Hægebostad viser flertall for Lyngdal 3. Hægebostad vedtar i morgen om de ønsker å slå seg sammen med Audnedal og Lyngdal eller å stå alene. FOTO: Erlend Haddeland

Halvparten av de spurte ønsker å slå seg sammen med Audnedal og Lyngdal. 46 prosent vil stå alene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.06.2016 kl 14:46

Det kommer frem av kommuneundersøkelsen gjennomført i forrige uke av Opinion AS.

50 prosent ønsker Lyngdal 3, mens 46 prosent vil stå alene.

Henholdsvis én og tre prosent ønsker ingen av alternativene eller er usikre.

300 myndige personer har blitt spurt. Feilmarginen ligger på et sted på mellom pluss/minus 2,2 og 5,0 prosent.

Vedtar i morgen

Kommunestyre i Hægebostad skal fatte et endelig vedtak tirsdag kveld. Alternativene er å stå alene eller slå seg sammen med Audnedal og Lyngdal.

– Resultatet var veldig jevnt mellom de to alternativene. Nå skal de ulike partiene møtes i kveld, og der vil de vurdere det ene resultatet mot det fra folkeavstemninga, sier Hægebostad-ordfører Margrethe Handeland (Sp) til Lyngdals Avis.

I tillegg møtes formannskapet i kommunen klokka 15:00 på tirsdag før kommunestyret møtes tre timer senere.

Se bildet større

MAKTENS HUS: I morgen kveld faller avgjørelsen i Hægebostad kommunestyre etter at innbyggerundersøkelsen er klar: Velger Hægebostad å stå alene eller å slå seg sammen med Hægebostad og Audnedal? FOTO: Jonas Berge

Folkeavstemninga

I mars gikk innbyggerne i Hægebostad til valgurnene. 57 prosent sa nei til intensjonsavtalen mellom Lyngdal, Audnedal og Hægebostad. Valgdeltakelsen var på 72,9 prosent.

Handeland ønsker ikke å spekulere på hva resultatet blir i morgendagens kommunestyremøte.

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg på vegne av de andre. En fikk jo en folkeavstemning med god oppslustning og et klart svar. Det er opp til hvert enkelt parti hva de ønsker, sier hun.

– Men personlig synes jeg at folkeavstemninga ga et tydeligere svar enn innbyggereundersøkelsen for min del, understreker ordføreren.

Klart nei i Eiken.

Det er store geografiske forskjeller. Av de 37 spurte på Snartemo ønsker 90 prosent en sammenslåing. 74 prosent av de 92 spurte på Tingvatn vil det sammen.

Les hele undersøkelsen her

I Eiken er motstanden størst. Der sier 68 prosent av de 171 spurte at de vil at Hægebostad skal stå alene.

Det er personer over 60 år som er mest positive til Lyngdal 3. I de andre aldersgruppene er det mer jevnt, mens 52 prosent av unge i alderen 18 til 29 år vil stå alene.

Se bildet større

FORNØYD: Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H) er glad for at det er flertall for Lyngdal 3 i den ferske innbyggerundersøkelsen i Hægebostad. Nå håper han kommunestyret velger å følge den når avgjørelsen fattes i morgen aften. FOTO: Erlend Haddeland

Kristensen fornøyd

– Det var en jevn avgjørelse, og det er nokså tydelig at det er delt mellom Eiken og Hægebostad. Men det var et nokså forventet resultat, og det blir spennende hva politikerne gjør i morgen. Om det gikk i noens favør, så var det i Lyngdal 3s favør, sier Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H).

Høyre-politikeren tror at mye mer har blitt avklart siden folkeavstemninga i mars.

– Det var nok litt forventa. Den forrige undersøkelsen ved folkeavstemning var det en del ukjente faktorer som vi vet mer om nå, som for eksempel det fremtidige inntektssystemet, fortsetter han.

– Jeg håper inderlig at politikerne i Hægebostad velger å følge innbyggerundersøkelsen, uttaler Jan Kristensen.

Både Audnedal og Lyngdal håper at Hægebostad slutter seg til Lyngdal 3 før fristen går ut 1. juli. Svaret får vi i morgen kveld.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!